Rust in vrede, Little Jimmy

België verliest een bluesicoon.

De Belgische bluespionier Marc Claeys trad de voorbije zestig jaar op onder de pseudoniemen Little Jimmy en Don Croissant. Hij inspireerde Roland, die toen nog blokfluit speelde bij Miek en Roel, om een gitaar vast te nemen. Little Jimmy speelde met zijn vaste begeleidingsband The Sharks niet alleen in het voorprogramma van The Rolling Stones, maar ook van The Kinks, The Who, The Small Faces, The Spencer David Group en Led Zeppelin. In New York speelde hij dan weer aan de zijde van wijlen Chris Whitley, de vader van Trixie.

In de nacht van 5 op 6 januari is Little Jimmy overleden. Dat meldde zijn management aan onze redactie.

“Met spijt en ongeloof melden we het plotse overlijden van de vijfenzeventigjarige bluesveteraan Little Jimmy. Jimmy (echte naam: Marc Claeys) was een icoon van de vaderlandse rock & roll en een bluesman pur sang. In 2019 vierde de Gentse zanger-gitarist zijn vijfenzeventigste verjaardag, stond hij zestig jaar op de planken en bracht hij, onder impuls van Tiny Legs Tim, het goed onthaalde comeback-album ‘Blues Rebel’ uit (SMT-012, Sing My Title). Little Jimmy stond destijds ook mee aan de wieg van de Belpop.”

Ter gelegenheid van zijn comeback hadden wij met daMusic nog de première van zijn toenmalige nieuwe single.

“Jimmy was één van de weinige blanke bluesmannen die qua sound en sfeer dicht in de buurt kwam van de oerblues van R.L. Burnside en John Lee Hooker”, aldus Tiny Legs Tim.

In augustus 2019 sprak De Tijd met Little Jimmy. Na het interview volgde dit mooie carrièreoverzicht, opgetekend door journalist Tom Peeters.

6 januari 2020
Marc Alenus