Red Red combineert ultramodern en traditioneel

Een traditionele luit in een onvervalst bluesnummer, hoe zou dat klinken?

Erg goed dus. De rootsrockers van Red Red verblijdden ons in het najaar al met de in alle opzichten ferme debuutplaat ‘The Alabama Kid’, en daar wordt nu met I Gotta Know een single uit geplukt. Die moet zowel potentiële fans als concertorganisatoren ervan overtuigen de band dit jaar zo veel mogelijk aan het werk te zien en te zetten. I Gotta Know is een vurige blues- en boogierocksong, die met de drum‘n’bass-achtige beat, de scratches van dj Courtasock en de gitaarriffs en -licks van Steve Ceulemans en Tom Beardslee een regelrechte aanslag pleegt op de dansbenen. Het ideale visitekaartje dus voor wie de band nog niet kent.

Maar er is meer: de B-kant komt niet van de plaat, maar is een cover van Spoonful, een nummer van blueslegende Willie Dixon. De song werd eerder ook al opgenomen door Howlin’ Wolf en Cream en is bij Red Red al jaren een vast onderdeel  van de live set. Wat deze versie bijzonder maakt, is de scheut wereldmuziek die wordt geïnjecteerd door frontman Beardslee. De luit, die hij hier bespeelt, houdt het midden tussen een traditionele berberluit en een Arabische oed en werd vervaardigd door een instrumentenmaker uit Marrakesh. Volgens de man kwam het ontwerp tot hem in een droom…

Daar ziet u hier natuurlijk niets van, maar geloof ons: het levert een broeierige, bezwerende lap psychedelische rootsrock op. Checken dus, die handel! Hollen naar de dichtstbijzijnde platenboer is niet nodig, want I Gotta Know / Spoonful is ook gewoon verkrijgbaar bij uw digitale dealer van onmisbare oorsnoepjes.

27 januari 2024
Marc Goossens