Motownlegende Lamont Dozier overleden

Het lid van het legendarische Motown songwriting trio Holland-Dozier-Holland, is overleden. Hij werd eenentachtig.

Het trieste nieuws werd bevestigd door zijn zoon bevestigde op Instagram met het bericht "Rust in hemelse vrede, papa!" Over de doodsoorzaak is nog geen informatie vrijgegeven.

Volgens The Songwriters Hall of Fame (waaraan Dozier in 1988 werd toegevoegd), werd Lamont Dozier geboren en getogen in Detroit en was hij vanaf jonge leeftijd betrokken bij de muziekscene. Hij was nog maar pas dertien toen hij lid werd van zijn eerste band, de Romeos. Met die band bracht hij een R&B-plaat 'Fine Fine Baby' uit. 

Dozier tekende uiteindelijk in 1962 bij Motown Records als artiest, producer en songwriter. Hij werkte samen met de broers Brian en Eddie Holland om een ​​ongeëvenaarde catalogus met hits te produceren voor artiesten als de Supremes, de Temptations, de Isley Brothers, de Four Tops , Marvin Gaye en meer.

Hun platen bevatten enkele van de grootste klassiekers in de Amerikaanse muziek: Baby Love, Where Did Our Love Go, You Can't Hurry Love, Reach Out, I'll Be There, How Sweet It Is (to be loved by you), Stop! In The Name of Love, I Can't Help Myself (Sugar Pie Honey Bunch) en You Keep Me Hanging On, om er maar een paar te noemen.

Na het afscheid van de gebroeders Holland in de vroege jaren ’70, bleef Dozier succesvol. Als artiest had hij hits met de nummers Trying To Hold On To My Woman en Fish Ain't Bitin. Hij bleef ook samenwerken met andere artiesten, met name met Phil Collins voor de Buster-soundtrack. Hun nummer Two Hearts won in 1989 een Grammy voor het beste nummer dat speciaal voor een film of televisie is geschreven.

9 augustus 2022
Marc Alenus