Fontaines D.C. bezingt liefde voor eigen land
De Ierse postpunksensatie deelde een nieuwe clip voor I Love You, de nieuwste single van derde lp 'Skinty Fia'.
Op 8 april staat Fontaines D.C. in een uitverkocht Trix en later dit jaar mag de band ook aantreden op Rock Werchter. Redenen genoeg om dat te verantwoorden, want de twee vorige albums injecteerden het genre met nieuwe energie en Jackie Down The Lane en nu ook I Love You bevestigen alle beloftes.
In de door Sam Taylor geregisseerde video speelt zanger Grian Chatten wat hij noemt "het eerste openlijk politieke nummer dat we hebben geschreven" vanuit een kaarsverlichte kerk. Het nummer verweeft spiritualiteit met het schuldgevoel en de trots om Ier te zijn.
'Skinty Fia', titel van het album, is een Ierse uitdrukking en laat zich vertalen als "de verdoemenis van het hert". De plaat arriveert op 22 april via Partisan Records. Voorafgaand aan de release gaf Chatten aan Rolling Stone Magazine een track-by-track overzicht van het langverwachte vervolg van de band op 'Dogrel' uit 2019.
Over I Love You zei Chatten: "Ik wilde een nummer schrijven met de naam I Love You omdat ik dacht dat het een uitdaging was om een nummer te schrijven over zo'n schijnbaar cliché-onderwerp en het interessant leek om er toch iets unieks mee te doen. Het bleek natuurlijk weer een ander nummer over Ierland te zijn. Ik heb het gevoel dat het uit twee delen bestaat. Geestelijk bestaat het uit twee delen. Ik ben in een positie waar ik iets van mijn carrière heb gemaakt door te proberen verbinding te maken met de cultuur en het land waar ik vandaan kom en deze weer te geven en probeer het uit te drukken en op mijn beurt, en door dat te doen, begrijp ik het zelf en help ik anderen mensen begrijpen. Dat is wat ik denk dat ik aan het doen ben."
Chatten vervolgt: "Ik ben uit dat land verhuisd. Ik woon nu in een land dat verantwoordelijk is voor veel van de chaos in het land waar ik vandaan kom, dat nog steeds een beetje neerkijkt op dat land. Ik voel me schuldig dat ik weg ben gegaan. Ik heb het gevoel dat ik Ierland tot op zekere hoogte heb verlaten. Niet dat het niet goed kan zonder mij, maar ik heb het gevoel dat ik al deze rotzooi er creatief uit heb gehaald, en toen ben ik gewoon vertrokken. Ik heb zo'n vreemd schuldgevoel over mijn vertrek uit Ierland."