Dorian Concept gaat mee met de flow

Oliver Johnson brengt op 28 oktober het nieuwe album ‘What We Do For Others’ uit op Brainfeeder Records.

Het is het derde studioalbum van de Oostenrijkse producer en synthesizer savant, die je beter zal kennen als Dorian Concept en beroemd is om de unieke, prachtig gedetailleerde sonische wandtapijten en wilde, uiterst vrolijke live keyboardjamvideo's.

Johnson, gevestigd in Wenen, is een vaste waarde in de experimentele jazz-/elektronische scene die tot bloei is gekomen en zich heeft gediversifieerd in de baan van Brainfeeders boegbeeld Flying Lotus. Met vroege releases op Kindred Spirits imprint Nod Navigators en Affine Records speelde Johnson op Brainfeeders eerste internationale label nights in 2009 (Off-Sonar in Barcelona en de beruchte Hearn Street Car Park-sessie in Londen) en vormde een sterke familieband met de Brainfeeder-crew opgericht op een wederzijdse liefde voor freakazoid elektronische jazzfusion. Hij werkte al samen met Thundercat en meer recent met Kenny Beats.

Het derde album ‘What We Do For Others’ belooft een ontspannen, rustig zelfverzekerde en intieme plaat te worden, gebaseerd op heerlijk losse arrangementen, teruggekoppelde soundscapes en gezegend met flarden van eigen cryptische vocalen die meer worden gepresenteerd als aanvullende instrumentatie dan als lyrische frases.

Alle elementen en lagen zijn zonder onderbrekingen opgenomen en bewust niet bewerkt. "Ik heb het gevoel dat ik als muzikant op de een of andere manier altijd naar perfectie streef. Maar dit is een album waarin ik die drang loslaat. In de eerste takes gebeurt vaak iets magisch: een geest wordt gevangen. En zodra je het opnieuw probeert op te nemen gaat de essentie van het idee verloren. Dus in zekere zin wilde ik zien hoe weinig "controle" ik op de muziek kon uitoefenen tijdens het opnemen... om de muziek bijna zichzelf te laten maken."

Luister naar eerste track Let It All Go.

8 september 2022
Marc Alenus