De Roma wint Onroerend Erfgoedprijs

Fijn nieuws voor De Roma vzw. Die wonnen gisteren de Onroerend Erfgoedprijs 2016.

Fijn nieuws voor De Roma vzw. Die wonnen gisteren de Onroerend Erfgoedprijs 2016.

Niet alleen dat, ze gingen ook aan de haal met de publieksprijs. Samen met medelaureaten als het spoorwegfort in Duffel en de neanderthalersite Hezerwater in Veldwezelt toonde het een vernieuwend concept, met maatschappelijke relevantie en lokale verankering.

De Onroerend Erfgoedprijs is een beloning voor recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie, met aandacht voor publiek toegankelijk erfgoed. 

Vooral de eigenzinnigheid en innovatie van het project wordt gelauwerd. Zo werd het interieur volledig ontdaan van recente verflagen waardoor de art-deco kleuren en decoratie terug zichtbaar werden, met behoud van oneffenheden en scheurtjes. Het geld hiervoor kwam van privé-investeerders, bedrijven en subsidies. Vooral de crowdfundingactie, waarbij men peter of meter kon worden van een zeteltje op het balkon, trok de aandacht.

Ook het innoverend aspect van de restauratie kon op goedkeuring rekenen. Alle ingrepen werden, met respect voor hedendaagse (erfgoed)normen, genomen. Zo werden in plaats van gloeilampen identieke led-lampen gemaakt en werd bij de uitvoering van het project de hand gereikt aan lokale ambachtslui en studenten van lokale beroepsopleidingen die de Roma en het culturele leven in Antwerpen een warm hart toedragen. 

Langs deze weg feliciteren we de cultuurtempel graag met deze bijzondere prijs. 

8 oktober 2016
Philippe De Cleen