Dave Lombardo gaat solo

Hieronder kan je in de vorm van Journey of the Host kennismaken met dat solowerk. 

Dave Lombardo, ongetwijfeld één van de meest invloedrijke, innovatieve en productieve drummers van de moderne heavy muziek, brengt op 5 mei het soloalbum 'Rites Of Percussion' uit via Ipecac Recordings. 

Dit album is het logische resultaat van een veertigjarige carrière waarin Lombardo bekendheid verwierf als mede-oprichter van Slayer, twee Grammy-awards verdiende en het uitgebreide drumwerk in verschillende genres. Op het cv staan ​​onder meer uitstapjes met het door Mike Patton geleide Fantômas, de veelgeprezen John Zorn, de experimentele hiphopartiest DJ Spooky en de herrezen punkiconen The Misfits.

"Mike Patton bracht me oorspronkelijk al in 1998 op het idee”, legt Lombardo uit. “Hij gaf me het 'Top Percussion'-album van Tito Puente. Ik kende Tito al en dat inspireerde me. Ik heb de ideeën die ik in de loop der jaren heb gehad op cassette opgenomen, maar Patton bleef volhouden dat ik een solo 'drumalbum' moest maken. Het idee achter het album is dus jaren in de maak. Ik moest gewoon het juiste moment vinden - voor mij - om het te doen."

Dave begon aan het album te werken in een tijd dat toeren niet mogelijk was. Hij zegt. “Ik ben meteen aan de slag gegaan met de plaat. Het was een van de beste ervaringen die ik ooit heb gehad. Ik had mijn studio al mijn drums. Er lag een keer niets in de opslag!  Mijn huis werd een plek waar ik vrij en creatief kon zijn. Ik had eindelijk de tijd om mezelf te verdiepen in verschillende software en opnametechnieken. Het was een zeer leerzame en bevredigende ervaring.”

Het opnameproces van het filmscore-achtige album had een simpele mantra: drums moesten drums zijn. Begin 2022 gemixt door Lombardo's zoon, David A. Lombardo, bevat de zelfgeproduceerde release een grote concertbasdrum, pauken, een vleugelpiano en een zwerm shakers, maracas, Chinese en symfonische gongs, indiaanse drums, conga's , timbales, bongo's, batá's en houtblokken. 

9 maart 2023
Bert Gysemans