daPremière: Broeder Dieleman - Jacobsladder

Er zijn mensen die hun vrijheid minder beknot zien door de lockdown als anderen. Broeder Dieleman is zo iemand.

We kennen Broeder Dieleman immers als de man die in zijn eentje door het Zeeuwse landschap struint en fietst, het liefst nog alleen zodat de elementen hem kunnen inspireren, zoals voor zijn album ‘komma’ waarover we toen een gesprek met hem hadden.

De Zeeuwse troubadour en woordkunstenaar kondigt met zijn single Jakobsladder zijn nieuwe album 'De Liefde is de Eerste Wet’ aan, welke uit gaat komen op 29 mei. Deze spreuk vind je in veel Zeeuwse huiskamers op prachtige negentiende-eeuwse prenten van Jan de Prentenknipper.

Jakobsladder is gebaseerd op het verhaal van Jakob, de schaapherder uit de bijbel. Hierin vlucht Jakob van zijn familie, en krijgt hij halfweg een droom waarin engelen op en neer dalen van een ladder naar de hemel.

Broeder Dieleman geeft dit verhaal, een bekend thema in veel volkskunst, een geheel eigen draai: “Het lied onderzoekt de bezinning die een plek kan geven: een letterlijke plek met de aanwezige natuur, en de figuurlijke plek van de persoon ten opzichte van de wereld. Zo vloeien symboliek en landschap, droom en daad prachtig samen in dit nieuw vertelde, oeroude verhaal van Jakob de schaapherder.”

In de clip van het teder kabbelende lied, die wij in première aan jullie mogen voorstellen, zie je hoe Broeder Dieleman zich ook in zijn thuisstad en zelfs in zijn werkplaats in de schaduw van de Lange Jan van Middelburg kan amuseren en schoonheid scheppen.


 

3 april 2020
Marc Alenus