Cargo Mas slikt covid-miserie door met twee ep's

Eentje volstond duidelijk niet.

De lockdown was hard voor Cargo Mas. De releaseconcerten van het debuut vielen grotendeels in het water. Maar bij de pakken blijven zitten was geen optie. Dus werden er in de zomer van 2000 al vijf nieuwe nummers opgenomen, die uiteindelijk op de ep 'II (Part One)' terechtkwamen.

Drijvende kracht Sam Vloemans legt uit: "De keuze van de features voor deze plaat is organisch gegroeid doorheen het creatieproces. Soms hoor je een karakteristieke sound bij een nummer. En dan is het zalig als die puzzel in elkaar valt." Als gasten werden onder meer ritmegitarist Cory opgetrommeld naast Simon Oslender op Hammond en Reggie Washington op bas en vocals. Simon Oslender speelde al met WDR Bigband en met jazz grootheden als trompettist Randy Brecker (Brecker Brothers) en saxofonist Bill Evans. Reggie was actief bij Buckshot Lefonque en The RH Factor.

"De tekst is tijdens de lockdown geschreven door gitarist Bart Oostindie. Tegelijkertijd bood de lockdown ook de ruimte (of dwong ons) om creatief de boel open te gooien. Het idee om dingen te remixen is zo stapsgewijs gegroeid", weidt Vloemans verder uit. En zo komen we terecht bij de ep 'II (Part Two)'.

De trompet van Mike “Maz” Maher (Snarky Puppy) is een sample uit de originele opname van het eerste album van Cargo Mas. Rapper Kuku Agami zette de puntjes op de i voor de remix door Patrick Dorcean. De skaremix is van mixer Jan Chantrain. Drummer Frederick Van Den Berghe (The Whodads, Arno, Compro Oro) werd opgetrommeld om zijn ding te doen. "Cargo Mas heeft geen saxofonist of andere rietblazer, maar de remix vroeg er echt om. Ik moest meteen aan Ian Hendrickson-Smit denken (The Roots, The Dap Kings, Amy Winehouse) om er een sax- en fluitsolo over te knallen" besluit de frontman.

De ep's verschijnen op 10 november.

1 november 2022
Patrick Van Gestel