Briqueville is terug

Onze favoriete zwartkappen zijn terug, en hoe!

De Belgische scene voor harde gitaarmuziek is meer dan ooit een broeihaard van talent. Iedere maand duiken er nieuwe bands op. Het was misschien lang stil rond Briqueville, maar daar komt nu verandering in. 

In 2014 debuteerde de band, in 2017 bliezen ze ons omver met het instrumentale opus 'II' en nu is het kwintet uit het Waasland eindelijk klaar met het derde album, één van de eerste echte pandemie-releases op het Berlijnse gespecialiseerde label Pelagic.

De bandleden moesten het album in afzondering afwerken, iets dat beter uitdraaide dan ze zelf verwacht hadden. De gedwongen afstand liet hen toe niet enkel afstand te nemen van elkaar, maar ook van het eigen materiaal. Enkele muziekstukken werden verlengd, andere werden teruggebracht tot de essentie en volledig heruitgevonden.

Uit de het persbericht maken we op dat de band meer met elektronica heeft gewerkt dan ooit tevoren. Ook zijn er maar liefst acht aktes. Het grootste verschil met vorige albums is misschien nog dat het album een echte titel heeft gekregen. 'Quelle', wat bron betekent in het Duits en welke in het Frans. De band zegt hierover "Naar ons gevoel behoudt deze plaat alle ingrediënten van de vorige releases, maar daarbinnen graven we dieper dan ooit. Het thema van een bron en de vraag naar welke, die terugkoppelt naar het artwork van het vorige album, gaf ons het gevoel dat we het origineel concept, muziek, artwork en clips niet uit het oog verloren. Water en zand zijn een bron van leven en dood en zijn tekenend voor hoe een geïsoleerde ziel omgaat met deze elementen."

Wie nieuwsgerig is geworden naar deze soundtrack voor de pandemie, geschreven en opgenomen niet voor maar tijdens isolatie kan alvast eens een kijkje nemen op de speciale Quelle pagina van de band, waar je niet alleen Akte XIII kan beluisteren en downloaden, maar meteen je persoonlijk exemplaar van het album, dat uitkomt op 2 oktober, kan bestellen. 

11 augustus 2020
Bert Gysemans