Bono blaast zestig kaarsjes uit

We wensen Paul Hewson aka Bono toch maar een welgemeende zestigste verjaardag.

Bono blaast zestig kaarsjes uit

Zelfs al vinden we Bono intussen een ietwat hypocriete wereldverbeteraar (iemand recent nog een handtas besteld om het luxe-concern Louis Vuitton Moët Hennessy een hartje onder de dure riem te steken?) en zelfs al vinden we dat ‘Achtung Baby’ de laatste memorabele plaat is die U2 maakte (dertig jaar geleden!), toch koesteren we diep van binnen die U2-platen die we ooit letterlijk grijs draaiden. Elke seconde van de live-plaat 'Under A Blood Red Sky' staat in ons geheugen gegrift en songs als I Will Follow blijven een blauwdruk van wat een rocksong moet zijn.

Gisteren was het trouwens achtentwintig jaar geleden dat hun pompeuze ZooTV Tour (Trabant-autootjes in de nok, iemand?) Flanders Expo aandeed. Naar hun doen een kleine show en - naar hun latere doen - nog een bescheiden pompeus gebeuren. In bedenkelijke kwaliteit kun je dat concert in twee delen herbekijken op YouTube (deel1 - deel2).

Drie zomers geleden vierde U2 in het Koning Boudewijnstadion de dertigste verjaardag van 'The Joshua Tree', maar in 1987 bracht dat album hen naar Vorst Nationaal. Nog vijf jaar eerder stond de cameraman van YouTube ver voor zijn tijd in Werchter om hun eerste passage op het toenmalige dubbelfestival te filmen. Nog een jaartje eerder speelden ze in Brussel in de Beursschouwburg, en naar het schijnt werden toen De Kreuners aan de affiche toegevoegd om de keet vol te krijgen...

Afsluiten doen we met een opname van U2 uit oktober 1980 voor de Nederlandse radio, hun eerste optreden op het vasteland (een paar dagen voor ze in een sportzaaltje in Ukkel hun allereerste Belgische optreden zouden spelen). De band speelt overtuigend en strak, alsof ze de wereld willen veroveren (wat ze uiteindelijk ook wel een beetje deden). Ergens in de jaren tachtig namen we het concert op cassette op van de KRO radio. Een tape die we blijven koesteren tot de dag dat we ontdekten dat alles uiteindelijk toch op het internet gearchiveerd is.

10 mei 2020
Christophe Demunter