Black Belt Eagle Scout toont kleuren op derde album

De mulit-instrumentaliste is lid van de Winomish Indian Tribal Community.

Katherine Paul heeft de artiestennaam Black Belt Eagle Scout dus niet zomaar gekozen. En ook de titel van het aankomende album lijkt te verwijzen naar haar afkomst. ‘The Land, The Water, The Sky’ zal die plaat heten. Ze komt uit op 10 februari via Saddle Creek.

Vandaag kan je al de gloednieuwe single My Blood Runs Through This Land horen en de video ervan bekijken. Weer duidelijk een verwijzing naar haar roots.

"Ik heb ‘The Land, The Water, The Sky’ gemaakt om mijn reis terug naar mijn thuisland en de uitdagingen en het geluk die het met zich meebracht vast te leggen en erover na te denken", zegt ze in een statement.

Paul bevond zich ver van haar voorouderlijk land in een tijd van collectief trauma, toen de wereld gewond was en genezing nodig had. In 2020 maakte ze de reis van Portland terug naar de Swinomish Indian Tribal Community. Er zit een verhaallijn in elk lied op het album, een herinnering aan kennis en leringen, een dankbaarheid van doorgegeven en gedragen wijsheid.

Er zijn momenten van frustratie over een wereld vol koloniaal geweld en pijn, en de aanwezigheid van vreugde, een felle gelukzaligheid die hoort bij het lopen over de paden langs de rivier, het zand en de stenen onder haar voeten voelend. Het is de trots en de zekerheid die horen bij de wetenschap dat haar voorouders langs hetzelfde land liepen, hun handen in het water doopten en hun vingertoppen langs dezelfde bast van cederbomen lieten glijden.

My Blood Runs Through This Land volgt op het eerder uitgebrachte Don't Give Up, een nummer over de rol die het land speelt in Pauls reis naar geestelijke gezondheid. In de woorden van Paul: "My Blood Runs Through This Land gaat over de band die ik heb met mijn voorouders. Als ik met mijn handen door de rotsen op het strand van Snee Oosh ga en mijn vingers in onze waterwegen doop, word ik eraan herinnerd waar ik vandaan kom. Aandacht besteden aan alle geluiden en de gevoelens die ik krijg als ik ondergedompeld ben in paden van cederbomen en kanoën op het water, grondt me diep en versterkt mijn band met mijn afstamming van de Swinomish-stam. Ik wou dat de delicaatheid van deze momenten de intense realiteit van de geschiedenis van mijn volk zou ontmoeten. Ik stel me graag voor dat mijn bloed - al mijn voorouders - vrij en krachtig door onze thuislanden stroomt." Snelle gitaren en uitbarstingen van gitaarlijnen bootsen dat "rennen" na. De bijhorende video, geregisseerd door Evan Benally Atwood, legt deze energie vast.

17 november 2022
Marc Alenus