VV - Brede glimlach

Paradiso Amsterdam, 20 februari 2023

VV - Brede glimlach

Terwijl er in een groot deel van het land mensen verkleed gingen als cowboy, indiaan of ander gespuis, was Paradiso en de Nederlandse hoofdstad gevuld met mensen gekleed in zwart en voorzien van de nodige make-up. Nee, dat hoort niet bij het carnavalsfeest, maar wel bij de show van de Finse Ville Valo.

Tot grote ontzetting en verbazing van de fans besloot de Finse gothic rockband H.I.M. er in 2017 een einde aan te maken. Na een aantal andere projecten zoals Ville Valo & Agents, waarmee hij in 2019 een album heeftopgenomen, was hij weer helemaal klaar voor een nieuw avontuur. Begin dit jaar volgde dan een soloalbum ‘Neon Noir’ uit en nu was er deze gelijknamige tour.

Voor die tour heeft VV KÆLAN MIKLA meegenomen. Dit Ijslandse indie artpunktrio zorgt muzikaal voor een vernieuwende ervaring met eightiessynths met donkere gothic elementen, gespeeld door drie prachtige jonge vrouwen. Ze hebben elkaar leren kennen op de middelbare school en zijn onbedoeld samen een band gestart. De samenvoeging van hun creativiteit zorgt voor iets dat je nog nooit eerder hebt gehoord.

Toen de verlichting uit ging in de zaal, lichtte er een grote heartagram op aan de achterzijde van het podium. Het door de man eigenhandig ontworpen logo voor H.I.M. werd met een kleine aanpassing geadopteerd voor zijn solocarrière onder de naam VV. Meteen was er oorverdovend gejuich te horen van de fans die na jaren eindelijk hun idool weer aan het werk konden zien. Met een nieuwe jonge band kwam Ville enthousiast het podium op.

Echolocate Your Love mocht de avond te openen, waarbij de diepgaande teksten, waar de zanger om bekend staat, luidkeels meegezongen werden door de toeschouwers. Teksten als “Howl heartsick lupine lullabies / From the hymnal of the doomed” zijn dan ook schering en inslag. Na het eerste nummer van het nieuwe album, volgde The Funeral Of Hearts van de oude band. Dit zigzaggen tussen solowerk en H.I.M.-songs zou de hele avond worden aangehouden.

Dat solowerk en de oude liedjes staan dan wel in hetzelfde schap, er zijn toch de nodige verschillen. Ville Valo heeft na een donkere tijd toch licht toegelaten in de studio en heeft dat laten schijnen op de nieuwe plaat, waardoor de nummers een zekere The Mamas & The Papas-vibe over zich kregen. Ondanks dat verschil was de omschakeling tussen nummers als Loveletting en de H.I.M.-track Buried Alive By Love nergens ongemakkelijk. Naadloos liet hij de bekendste hit van de oude band samensmelten met de kraakverse songs. 

Tijdens de afscheidstour in 2017 waren de recensies behoorlijk uiteenlopend over de zanger. Vaak zou hij er zichtbaar geen zin in hebben gehad en was dat ook te horen. Gezien deze muziek gedurende onze gehele tienertijd op de slaapkamer te horen was, leefden we met een zekere spanning toe naar deze avond. Maar die vrees was ongegrond: de stem was in topconditie en de brede glimlach op zijn gezicht deed de rest, wanneer de nieuwe tracks met veel enthousiasme werden ontvangen door de trouwe fans. Logisch dat ook wij de zaal verlieten met een minstens even brede glimlach.

VV @ Paradiso - 20/2/2023

22 februari 2023
Jordi Rijnders