VV - Neon Noir (13/1)

Virgin Records

Neon Noir (13/1)

Ville Valo heeft, na jaren omringd te zijn door schaduwen, toch een beetje muzikaal licht gevonden. Dat is te horen in 'Neon Noir'.

Na jaren gefungeerd te hebben als frontman van de de Finse lovemetalpioniers van H.I.M., is er nu een eerste soloplaat onder de naam VV. De invloeden van de eerder genoemde band liggen er zeker dik bovenop, maar tegelijk heeft het iets verfrissends dat je in H.I.M. niet terugvond met In Trenodia als hoogrepunt.. Voor de oldskoolfans zal het wellicht even slikken zijn, maar eenmaal je daardoor bent, word je hier toch wel vrolijk van. Al is vrolijk worden misschien niet echt de juiste omschrijving. Want om dit mooi in balans te brengen omarmt Heartful Of Ghosts de duistere kant dan wel weer. 

Hoewel aan het einde van de plaat zeker een nieuwe sound te horen is, zit het begin nog even in de oude vibe. Echolocate Your Love laat de meer gedreven kant horen, terwijl Run Away From The Sun net de rustigere kant tentoonstelt. Het schimmige muzikale verleden, dat voor vele geschokte fans in 2017 helaas tot een einde kwam na een laatste tour, doemt hier terug op. 

Titeltrack Neon Noir biedt ons als eerste een blik in 's mans individuele songwriting. Het snelle ritme resulteert in een dansbaar geheel, dat kort onderbroken wordt door de kalme stukken, waarin de bronzen stem van Ville lekker naar boven komt. Want de man heeft een ongekend bereik in toon: diep en duister, maar tegelijk engelachtig hoog tovert hij moeiteloos uit de stembanden. 

Na een korte instrumentale onderbreking sluit het album de hekken met Vertigo Eyes. Met bijna acht minuten is dit de langste track van dit album, maar zeker niet de minste. Net door de lengte krijgen de vele lagen er allemaal perfect een plaats, terwijl dit in een kortere track te chaotisch zou worden. De tour voor dit album staat al gepland voor begin 2023, waarbij hij op 20 februari in Paradiso Amsterdam staat.

9 januari 2023
Jordi Rijnders