thisquietarmy - Consouling sounds voor een regenachtige herfstavond

La Cantine de Belleville, 30 oktober 2018

Vorige week hield het Canadese thisquietarmy halt in Gent voor de release-show van de nieuwe plaat in de thuisbasis van hun label Consouling Sounds. Eric Quach doolt doorgaans in zijn eentje de wereld rond met zijn drones, maar voor 'The Body And The Earth' liet hij zich omringen door een band. En nu trekt hij ook met die full line-up rond. Het was afwachten hoe het rijkere geluid van het album ons live zou raken. Wel, we stonden tot twee keer toe perplex. 

In Gent mochten Innerwoud en Ashtoreth het publiek opwarmen. Intussen zwalpte Quach rond met een zekere "sympathy for the Duvel". We hielden een beetje ons hart vast voor het optreden van thisquietarmy, maar eens het viertal op het podium van In De Ruimte (een onderbenutte locatie vlakbij de Schelde) stond, musiceerden ze de sterren uit de hemel. Vier dagen later genoten we van een lang weekend in Parijs en pikten op de bots de band nogmaals mee; het was thisquietarmy of de Moulin Rouge, een meevaller qua keuzestress. In een gewelfde kelderruimte van een restaurant in Belleville - kleinere zalen dan de Kinky Star, het kan! - overrompelden de Canadezen ons zo mogelijk nog meer met het integraal gebrachte 'The Body And The Earth'. Vijftig minuten lang zweven, botsen, schuren, dromen en jezelf loskoppelen van de rest van de wereld.

Eric Quach blijft meester van zijn stille leger aan effectpedaaltjes, maar aangevuld met een drummer, een extra gitarist en een bassist - de laatste twee klussen tijdens de show bij als blazers - tilt hij de sound op van ingetogen soundscapes en donderende drones naar een overrompelende sound die bijwijlen The God Machine deed herrijzen of zijn stadsgenoten uit Montreal Godspeed You Black Emperor echode. Naar het eind toe werd de geluidsmuur iets ijler en flitste Mono even door ons hoofd. Pin je echter niet vast op die referenties, want thisquietarmy blijft vooral haar eigen shoegaze voor de eenentwintigste eeuw brengen. Noem het gerust consouling sounds voor een regenachtige herfstavond. Ja, met kleine letters want, laten we eerlijk zijn: consouling sounds kunnen net als "duystermuziek" een intens mooie muzikale beleving creëeren. 

Met vier de hort op om elke avond voor een paar dozijn mensen te spelen, deze toernee kan onmogelijk renderend zijn voor de band. Dus ga hen nog gauw zien in Magasin 4, nu Quach eenmalig met een volledige band je oren verwent!

30 oktober 2018
Christophe Demunter