Think Of One. - Grave Borgerhoutse Shaâbi

De Roma, 2 maart 2024

 Think Of One. - Grave Borgerhoutse Shaâbi

Een goede voorbereiding is het halve werk. De voorbije weken deden Think Of One verschillende try-outs voor het optreden van vanavond in De Roma, in hun thuisbasis Antwerpen. Vorige week zagen we hen daarbij aan het werk in onze thuisstad Mechelen en toen waren we al onder de indruk. Hadden de heren niet te veel roest op de carrosserie na vijftien jaar retraite als groep? Absoluut niet. De fans konden zich in De Roma opmaken voor een rentree door de grote poort. Den Aantwaarpse Shaâbi vlamde nog als tevoren.

 

Geen verrassingen op de playlist. De show zat deftig in de vingers om de zaal zonder nadenken in te pakken en te doen ontploffen. Grootste verschil met de voorbije try-outs was de visuele aankleding met veel lichtjes en banners, die verwezen naar de rijke geschiedenis van de band. Maar ook de songs kregen extra invulling met gastmuzikanten op viool (Hakim Bouanani), dwarsfluit, toetsen en tuba door Tobe Wouters (ooit ook Think Of One).

Ook weer aanwezig waren de dames Zulema Hechavarria Blanco (Cuba) en Aline Lua (Brazilië), die voor de nodige Zuid-Amerikaanse vibes zorgden in de muzikale microkosmos, die Think Of One heet. David Bovée, Roel Poriau en Tomas de Smet creëerden door de jaren een avontuurlijke mix, die toendertijd nog wereldmuziek mocht genoemd worden, vanuit Aantwaarpe over Marokko naar Zuid-Amerika en weer terug.

Met een “Hey Borgerokko”, werd de opgebouwde spanningsboog geregeld doorprikt om nadien weer energiek de vlam in de pan te doen slaan. Ritmisch stuiterde het weer alle kanten uit: van Congolese soukous (Nazis met de waarschuwing: “Ze zijn er nog, dus hawd ullie mor gereed”), loodzware (dub)reggae (Mon Verre), rap (Bang over "sjakosketrek" en bangmakers allerhande), jazz (Motorcycling Mozes) naar Braziliaanse grooves (Essa Mesa, Tirar Onda), zonder Marrakech over te slaan (Où Tu Vas?).

En alsof dat nog niet genoeg was, trok Zulema de hele zaal mee in een hommage aan Demasiado Coražon (Too Much Heart) van Willy DeVille. J’etais Jetee, Antwaarpse Shaâbi en Paletó waren ook vanavond weer de parels aan de swingende kroon. Op het einde van de uitgebreide bisronde stonden de eerste rijen fans al mee op het podium om in een zinderende versie van Naft een einde te breien aan deze feestavond.

Is Think Of One nu helemaal terug? Ligt de wereld nog wakker van Think Of One? Dat zal blijken als ze ook de festivalzomer overleven. Je kan hen aan het werk zien op Dranouter Festival en in OLT Rivierenhof. Een goede raad? Niet twijfelen!

Think Of One @ De Roma - 2/3/2024

5 maart 2024
Patrick Van den Troost