The Tallest Man On Earth - Vrijwel volwassen

De Roma, 25 april 2023

The Tallest Man On Earth - Vrijwel volwassen

Enkele weken geleden bracht The Tallest Man On Earth (TTME) een nieuw album uit, ‘Henry St.’ In een showcase enkele maanden daarvoor in BXL Central had hij reeds een grote tip van de sluier van het album gelicht. Toen was hij nog solo aan het werk, maar in De Roma stond een stevige driekoppige band hem bij.

The Tallest Man On Earth koos voor veiligheid als opener: met de mandoline om de nek en The Wild Hunt in de mond kwam hij het podium opgesprongen. Vijf minuten later stond de volledige band er ook al en was Sagres al gepasseerd. Om maar te zeggen: TTMOE hield er van in het begin het tempo flink in. Every Little Heart was de eerste song uit het nieuwe album en kreeg ook het kleine gitaarintrootje van de plaat mee. Van 1904 bracht het Zweedse talent een stevige en overtuigende versie. Net toen we dachten dat deze jongen toch ooit iets van ADHD moet gehad hebben, haalde hij het tempo naar beneden met Bless You. Even, slechts even, was het verpozen op de bühne.

Het was meteen het signaal voor een uitgebreide set nieuw werk. Spijtig dat bij Looking For Love de viool in de mix verloren ging. Major League bleek een pure folksong te zijn, zelfs toen na enkele strofen de hele band inviel. Het titelnummer van het nieuwe album bleef staan als een huis met TTMOE alleen op een sobere piano. Herkenningsapplaus klonk uit de goedgevulde zaal bij Love Is All. Het bleek een absoluut hoogtepunt van de show te worden.

Doorgaans lezen we in recensies na een tijdje dat een concert “rustig voortkabbelde”. Dat kunnen we van dit optreden van TTMOE niet zeggen. De man wisselde van instrumenten, van tempo’s, switchte van oud naar nieuw werk – van het vinnige en nieuwe In Your Garden Still naar het rustige en rijpe Rivers met een mooie viool erbovenop – en als een geüpdatete versie van Jim Morrison draaide en kronkelde hij over de scène en in de zaal. 

Foothills uit het nieuwe album was de eerste bis en met The Dreamer nam TTMOE zichtbaar tevreden afscheid van een even tevreden publiek. Wordt het over enkele maanden uitkijken naar een live album? The Tallest Man is er zeker groot genoeg voor!

Foto: Yvo Zels

27 april 2023
Frank Tubex