The Monotrol Kid - Meer dan goed genoeg

JH Wollewei, 25 oktober 2019

The Monotrol Kid</b> - Meer dan goed genoeg

Try-outs zijn zelden echt goede shows. En dat was bij The Monotrol Kid in Turnhout ook het geval, maar het materiaal is daar wel. En dat is sterk, heel sterk.

Onlangs bracht The Monotrol Kid vierde plaat ‘Exhale’ uit. Met die plaat wordt binnenkort getourd, vooral weer in Duitsland, waar de band rond Erik Van den Broeck al langer voet aan grond heeft in de Americana- en singer-songwriterscene. Maar eerst ging frontmant Van den Broeck het materiaal even oefenen “Ergens niet zo dichtbij”, zoals hij het relativerend verwoordde in Jeugdhuis De Wollewei in Turnhout. “Ergens niet zo dichtbij” stond ook voor Dripping Springs, Texas, waar de Kid was uitgenodigd voor het plaatselijke songwritersfestival.  

De hele band meenemen naar de States was natuurlijk te duur, maar een ticketje naar Turnhout was wel haalbaar. Alleen producer-toetsenist Luc Weytjens was er niet bij. Zijn bijdrage aan de plaat is nochtans niet gering en bezorgde ‘Exhale’ een heel moderne sound. Bij de live uitvoering van single Hold On werd getracht dit te compenseren met nieuwe technologie door drummer Philip Mathuis, maar omdat het geluid niet optimaal was en er geen geluidsman aan de PA stond om bij te sturen, werkte dit toch niet zo goed. 

De zang mocht ook iets meer vooraan in de mix gezeten hebben, maar verder was het wel genieten. De band speelde de nieuwe plaat integraal - inclusief bonustrack Don’t Cry. En ook al was dat voor het eerst, toch zag je een groep vrienden die, zonder dat ze het zelf goed leken te beseffen, moeiteloos prachtige songs speelden met de voeten in de traditie van Dylan en The Band, maar evengoed konden ze, zoals onze persoonlijke favoriete track It ‘ll Be Alright, de vergelijking met The War On Drugs doorstaan. 

Die vergelijking drong zich nogmaals op in de twee oudere songs, die na de nieuwe plaat werden gespeeld en dan vooral in Hands Touching Sound van de vorige plaat. Na “Grootste hit” Tuscan Moon zat de try-out er officieel op, maar het publiek bleef smeken om Good Enough nog eens te spelen. Meteen een hint voor een nieuwe single en een aanleiding tot nog een bis, het mooie Misty Morning Song.

Na afloop leek Van den Broeck zelf niet zo tevreden, maar dat is de trainer van een topploeg ook nooit na een match. Voor ons was het meer dan Good Enough. En ja, de band bleef dicht bij de studio-opnames, maar dat is normaal. Deze nummers zullen live nog beter worden dan ze al zijn.

Op 26 oktober trekt de band naar Nederland. Waar u de band bij ons nog aan het werk kan zien, vind je hier

26 oktober 2019
Marc Alenus