The Album Leaf - Nog steeds een veilige plek

Botanique, 30 september 2019

The Album Leaf</b> - Nog steeds een veilige plek

We zagen The Album Leaf voor het eerst toen de band in 2004 opende voor Sophia in Tongeren en daar het kersverse album “In A Safe Place” voorstelde. Toen Robin Proper-Sheppard achteraf vroeg hoe we zijn show vonden, kon hij maar half lachen met het laconieke antwoord: "Bijna zo goed als het voorprogramma". 'In A Safe Place' blaast intussen vijftien kaarsen uit en zou in de Botanique integraal van onder het stof worden gehaald. We waren benieuwd of we even intens zouden genieten als die eerste keer.

Joyero zou ons en de Rotonde opwarmen, maar helaas misten we dat voorprogramma omdat we verkozen ons beneden in de Witloof Bar te laven aan het beloftevolle trio Mermaidens. De volledig in het rood geklede Nieuw-Zeelanders speelden het laatste concert van hun toer door Europa ("Morgen moeten we dertig uur vliegen.") en maakten ons met de soms naar Warpaint of Sleater-Kinney knipogende songs benieuwd naar meer. In de gaten te houden!

Jimmy LaValle van The Album Leaf benijdde ons openlijk dat we zo'n mooie concertlocatie als de Botanique hebben: "Wij zijn blij dat we hier mogen spelen". Het moet gezegd: de feeërieke Rotonde was een gedroomde plaats om de atmosferische sound van The Album Leaf te ondergaan. De zaal was niet volgelopen, maar toch te vol om iedereen zittend "In A Safe Place" van het concert te laten genieten. Zoals aangekondigd, brachten LaValle en zijn twee muzikanten (drums, keys, knopjes) het doorbraakalbum uit 2004 netjes van A tot Z. Of dus van Window tot Moss Mountain Town.

LaValle nam het album destijds op in de studio's van Sigur Rós (nadat hij eerder met hen had getourd) en de geest van de Ijslandse band hing die avond ook een beetje over de Rotonde. Her en der hoorde je invloedjes die enkel van de hand van Sigur Rós en hun vriendinnetjes van Amiina konden zijn. Tijdens Over The Pond hoorden we even de stem van Jonsi echoën.

Tegen een sobere lichtshow en een eerder statische aanblik van het podium kwam de beklijvende sound van de tien songs zachtjes binnen. Misschien een beetje te gezapig, want we betrapten ons erop niet altijd bij de les van The Album Leaf te blijven. Of was dat gewoon onze luie maandagavondmood? Het was leuk om de plaat nog eens integraal live te horen, maar ook niet meer dan dat, een aantal heerlijke hoogtepunten niet te na gesproken. Na een uurtje zat het album erop, maar het drietal serveerde als toegift nog vier songs waarbij vooral Always For You op enthousiasme uit de zaal kon rekenen.

Een aangenaam zoethoudertje en een trip down memory lane naar (voor ons) de begindagen van The Album Leaf, maar drie jaar na het laatste wapenfeit “Between Waves” kijken we nu vooral uit naar nieuw werk van LaValle en co.

2 oktober 2019
Christophe Demunter