The Album Leaf - Knusse Gloed

, 2 juli 2018

De temperatuur daalt en dan gaan wij al eens op zoek naar warme muziek. Zoals die van The Album Leaf bijvoorbeeld.

"Blijf maar op een veilige afstand van het podium". In niet tot de nok gevulde zalen vragen artiesten meestal om gezellig dichterbij te komen. Gisteren vond een zwaar verkouden Will Samson zo'n bufferzone voor het podium geen slecht idee. Een domper op de sfeer zou het niet worden want de Brit loodste ons op kousenvoeten (letterlijk (grijze met zwarte bollen) en figuurlijk) mee naar een warme plek rond het haardvuur. Zijn falsettostem, gitaar en wat elektronica werden spaarzaam afgekruid door een violiste achterin het podium. Een mooi begin van de avond!

Jimmy Lavalle was blij na zes jaar nog eens in België te spelen. "Ik toer al sinds 1996 en België hoort bij mijn favoriete haltes", bekende de man achter The Album Leaf in de loop van het concert. De liefde bleek wederzijds want aan de merchandise-stand hoorden we achteraf een vrouw Lavalle vertellen dat haar kindje op muziek van The Album Leaf werd geboren. We kunnen ons een slechtere, muzikale achtergrond inbeelden om een menselijk leven af te trappen!

The Album Leaf kwam het recente album 'Between Waves' slijten en vulde dan ook bijna de helft van de setlist met nieuw werk. Openingstrio False Dawn (met sfeervolle trompet!), Glimmering Lights en New Soul, tevens de eerste drie songs van de plaat, creeërde een mooi, vol geluid dat de band anderhalf uur zou aanhouden.

Tijdens 2214, uit doorbraakalbum ‘In A Safe Place’, waanden we ons eerder in Reykjavik dan in Brugge. De gitaarriedeltjes-meets-elektronica van Descent knipoogde dan weer naar Hood. Toch voelden en hoorden we nogal wat variaties op eenzelfde thema zodat de set ons heen en weer kaatste tussen wonderlijk wegdromen en iet of wat verveeld verdwalen. Afsluiter The Light had van Múm kunnen zijn en was het ideale slaapliedje om ons naar huis te sturen.

The Album Leaf en Will Samson legden een knusse gloed over het eerste barkoude herfstweekend.

24 oktober 2016
Christophe Demunter