Secret Solstice 2018 - Dag 4: De knal van Stormzy

Secret Solstice, 21 juni 2018 - 24 juni 2018

Eruit gaan met een knal. Onder dat motto sloeg de organisatie van Secret Solstice je om de oren met nog meer IJslandse wonderacts en internationale kanonnen. Want zondag was hoogdag.

We zagen de afgelopen drie dagen al heel wat talent aan het werk hier in Reykjavík. En zelfs na de vierde en laatste dag, hadden we het gevoel dat we nog lang niet al het talent hadden gezien. Wat we vooral onthouden, is dat hiphop, pop en techno booming business zijn. Een vaststelling die vandaag weer eens werd bevestigd. Shades Of Reykjavík, een hiphopcollectief bestaande uit drie vaste waarden in de scene, schreeuwde, piepte en miauwde - ja, dat leest u juist - tot de speakers (letterlijk) schuurden en kraakten. Hildur vertegenwoordigde dan weer de IJslandse pop en GKR (die we een dag eerder ergens als supportact zagen opduiken) bleek dé hiphopheld van de hoofdstad te zijn. Maar hoe we het ook draaien of keren, het was vandaag gewoon de dag van de headliners.

Te beginnen bij George Clinton & Parliament Funkadelic. Al vroeg in de avond begonnen zij aan een stevige twee uur funk. Veteraan Clinton zelf moest maar rondkijken en glimlachen om gejuich van de doorweekte fans uit te lokken, maar hij deed veel meer. Hij is dan misschien niet meer van de jongste (bijna mag hij tachtig kaarsjes uitblazen), maar desondanks zorgde hij wel voor voldoende entertainment.

Als een overenthousiaste achttienjarige klapte hij voortdurend in de handen, maande hij iedereen aan tot springen of sprong gewoon zelf wild in het rond. En als hij dan eens op adem moest komen en er even bij ging zitten, toverde hij gewoon andere entertainers het podium op. Buikdanstalent Carlos MC Murray bijvoorbeeld. Of die schaars geklede backgroundzangeres. Dat de audio nogal slecht afgesteld was (veel zangstukken waren nauwelijks hoorbaar, laat staan dat we de backing vocals hoorden), vergaven we hem graag.

6LACK (lees: Black) tilde het festival nog hoger. De Atlanta-rapper ging met zijn debuut 'Free 6LACK' viraal en toonde vandaag dat hij die populariteit waard was. We kregen eens geen beukende ritmes en overstuurde 808's te horen, maar wel melodische en uiterst fijnbesnaarde nummers. En ook Masego, waarvoor we headliner Clean Bandit lieten vallen, voldeed ruimschoots aan de verwachtingen, met gedurfde on stage-experimenten en prettige publieksinteractie.

Maar, eerlijk is eerlijk: het was grote headliner en publiekstrekker Stormzy die de lakens uitdeelde. De jonge grime-artiest plaveide zich in no time een weg naar succes in 2014 en speelde al eerder (in een vroeg stadium van zijn carrière) op Secret Solstice. Naar zijn terugkeer "na de grote doorbraak" werd dan ook reikhalzend uitgekeken. En het was het wachten waard. Klassiekers als Standard en Cold kwamen aan als een veeg uit de pan, maar Stormzy vergat ook niet om het publiek adem te gunnen. Hoewel, adem… Zijn "rustige" remix van Ed Sheeran werd zo hard meegebruld dat het ons zou verwonderen dat het publiek nog adem over had.

Daarmee had het festival dus een afsluiter van formaat binnengehaald. Of we volgend jaar opnieuw willen gaan? Zeker en vast, maar dan zorgen we wel dat we onze winterjas en een goed paar (regenbestendige) handschoenen bij ons hebben!

25 juni 2018
Jeroen Poelmans