Secret Solstice 2018 - Dag 3: Verweven

Secret Solstice, 21 juni 2018 - 24 juni 2018

Het is frappant hoe verweven de IJslandse muziekindustrie is. Artiesten, die we donderdag of vrijdag in een groepje of collectief aan het werk zagen, doken gisteren plots solo op. En gastoptredens waren er aan de lopende band.

 

In de gietende regen – surprise, surprise! - dartelden we gisteren doorheen de nog lege festivalweide, op zoek naar interessante belevenissen. En we moeten het de IJslanders meegeven: ze hechten ook veel belang aan nevenactiviteiten. Niet alleen waren er verschillende kermisattracties, er waren ook talloze demonstraties en showcases verspreid over het festival. Zo stootten we gisteren op Rimmugýgur, IJslands grootste vikingclub. Wat dat inhoudt? Gekleed in traditionele vikingkledij een stevig gevechtje voeren. Onder luide strijdkreten gingen ze elkaar te lijf met bijlen en zwaarden – voorzichtig weliswaar, maar nog steeds behoorlijk heftig - tot er een winnaar uitgeroepen werd. En dat herhaalden ze zowat elk uur; voor alle toeristen en enthousiastelingen. Kwestie van traditie hoog te houden

 

Maar goed, na genoten te hebben van dat spektakel, gingen we opnieuw op zoek naar de dagelijkse dosis muziek. Zo troffen we aan een quasi-lege Gimli Stage DJ Karítas aan, die voor een handvol mensen een gepeperde mix van hiphop en trap bracht. Zij, die het slechte weer zo vroeg op de dag trotseerden, werden beloond met een smakelijke mix van puur eclectisme; de jongedame sprong van Gucci Mane via A$ap Rocky naar Childish Gambino; en dat deed ze goed.

 

Meteen daarna stootten we al meteen op wat we "de verwevenheid van de IJslandse muziekindustrie" durven noemen; SURA, een jongedame die eerder bekend stond als DJ SURA en dj was van het hiphopcollectief Reykjavíkurdaetur (zie ook hier), gaf een soloperformance, maar riep om de haverklap bevriende artiesten mee om het podium. Hetzelfde tafereel speelde zich af bij Vala CruNk, die vrijdag nog verscheen in de show van Alvia. Vandaag trad ze solo op, en raad eens wie er mee op het podium verscheen? Inderdaad: Alvia.

 

Intussen deden JóiPé & Króli, de Lil Kleine en Ronnie Flex van IJsland, hun intrede op de Gimli Stage, voor een met verliefde tienermeisjes volgelopen weide. Zij scoren momenteel hit na hit en wisten zelfs de kaap van een miljoen streams op Spotify te bereiken. En wij begrijpen waarom. Schipperend tussen genres weten ze steeds uiterst dansbare, sexy klinkende nummers op te boeren. Sagan Af Okkur klonk behoorlijk zwoel met die wobbelende synthesizer. O Shit lag nauw aan de deephouse (zoals Lil Kleines Vakantie) en I Att Að Tunglinu was gewoon een kant-en-klare radiohit. Geen wonder dat de IJslandse meisjes bijna in zwijm vielen.

 

En waar JóiPé & Króli de urbanpop-beloftes zijn, zijn Young Karin en Sturla Atlas de charttoppers. In tegenstelling tot wat we eerder hoorden, waagden zij zich aan het Engels, terwijl ze een Dua Lipa-achtig pad bewandelen. En of dat lekker klonk! Tof ook dat ze elkaar op het podium vroegen tijdens hun performance. Alweer die verwevenheid die op de voorgrond trad. We like!

 

Later op de avond zagen we nog een opmerkelijke splitsing van het publiek: ouders en ouderen (kies zelf maar welke leeftijd dat is) zakten af naar Valhöll voor de stevige rock van Death From Above (Freeze Me deed het erg goed) en Slayer, terwijl jeugd en jongeren zich lieten imponeren door Earthgang en J.I.D., die trouwens ook samen de tijd namen om handjes met de fans te schudden en voor selfies te poseren. Wederom was het weer enkel liefde hier in Reykjavík. Moge dit festival nooit ophouden!

24 juni 2018
Jeroen Poelmans