RPWL - Inspecteur Yogi en de Vervierse 'crime scene'

Spirit of '66, 7 april 2023

RPWL - Inspecteur Yogi en de Vervierse 'crime scene'

Dat de Duitse artrockers van RPWL naar Verviers kwamen, hebben we geweten! De Beierse band kwam er ‘Crime Scene’ voorstellen en deed dat prima, maar die avond voltrok zich een nog ergere misdaad: de gelegenheidsbezoeker.

 

Het eerste deel van de set was de volledige nieuwe elpee. Frontman Yogi Lang praatte elke "crime case" rustig aan elkaar. De uitvoeringen waren vlekkeloos en erg vaardig. De achtergrondzangeressen zorgden af en toe voor een voller vocaal geluid. Het volume stond niet helemaal open. Tartte men zo de eventuele babbelaars in het publiek? In elk geval een mooi opgebouwde set. Er was geen vuiltje aan de lucht.

Dat veranderde als RPWL voor de tweede helft uit de catalogus - elf studioalbums! - begon te putten. Twintig jaar geleden liep een club als de Spirit of 66 halfvol voor een echt luisterpubliek. Het was prachtig. Vandaag, en zeker op de vrijdagavond voor Pasen, zat het afgeladen vol met twee soorten mensen: de luisteraars stonden vooraan, maar op een armlengte van de bar troepten drinkebroers en praters samen. Om veel en storend te praten, te lachen en te brallen.

Is dit de schaduwzijde van het succes van prog? Of is dit het vrijdagavondpubliek dat het geen ene moer kan schelen wie er op de bühne staat, als er maar ambiance is? Prog bestaat bij de gratie van een publiek dat nauw luistert, tijdens stille passages hoor je dan een speld vallen. Die luisteraar werd vanavond weggejaagd.

De nuchtere Duitsers van RPWL hadden vermoedelijk niet door welke misdaad zich in het publiek aan het voltrekken was. Zij startten de tweede helft met het Floydiaanse Hole In The Sky, niet toevallig het openingsnummer bij de eerste doortocht in Verviers in 2001. A New World kreeg een stomende uitvoering. Gentle Art Of Swimming, inclusief overtuigende gitaar- en moogsolo, was het antwoord aan hen die de band niet prog genoeg vinden. Van de encores maakte vooral Unchain The Earth indruk.

De voorste gelederen volgden de hele avond aandachtig de muziek. Zij huldigden het adagium van Robert Fripp: "Music is the wine that fills the cup of silence". We beseffen dat clubeigenaar Francis Geron geen keuze heeft. Er moeten immers tickets verkocht worden, gelegenheidsbezoeker of niet. De toekomst zal uitwijzen of er op de parterres van onze concertpodia nog plaats is voor de echte, hoogsensitieve luisteraar.

9 april 2023
Christoph Lintermans