Reena Riot - Consequent compromisloos

Handelsbeurs, 22 februari 2019

Met 'NIX', een eigenzinnige, maar scherpe debuutplaat, onder de arm kriebelde het bij Reena Riot om te beginnen touren. De aftrap werd gegeven in de wondermooie Handelsbeurs in hometown Gent.

 

Het publiek houdt blijkbaar net als wij ook van Reena Riot’s debuutplaat, want de Handelsbeurs was bijzonder goed volgelopen. Op het podium presenteerde Reena Riot zich dan ook bijzonder fier als band, want voor wie het gemist mocht hebben: Reena Riot is niet langer het soloproject van Naomi Sijmons. Met Bernd Coene (drums), Alan Gevaert (bas), Thomas Werbroeck (gitaar en toetsen) en haar trouwe gezel Jan Myny (gitaar) heeft ze gelijkgestemde zielen gevonden die met haar het album opnamen en nu ook samen de hort optrekken.

Je merkte sowieso dat deze band het traject als groep aflegde aan het spelplezier op het podium, maar ook aan de ruimte die ieder bandlid kreeg om te schitteren. Sijmons is dan wel de frontvrouw, maar elk van de heren kreeg en nam van tijd tot tijd zijn moment zonder dat de ego’s prominent naar voor kwamen. Reena Riot was en bleef steeds de missie.

Mountains trok de set ingetogen op gang, maar ontbond al snel de duivels. Het daaropvolgende Sirens klonk een pak verbeterener en nijdiger dan op plaat. Bij Undone deed Sijmons een vroege en succesvolle poging tot publieksparticipatie. Het resulteerde in een frisse versie, misschien wel het meest poppy nummer van de set.

Het tempo ging er even uit tijdens het meeslepende Good Old Waltz. Ballads kunnen bijzonder melig zijn, maar songs als deze mogen - wat zeggen we: moeten - er meer zijn. De solo op het einde bracht het nummer bovendien naar een nog hoger level en gaf het wat extra weerhaakjes mee.

De solo op het einde van Good Old Waltz toonde aan dat Reena Riot niet gekomen was om de songs van ‘NIX’ klakkeloos na te spelen. Ook in Shadow Of The Sun was dit het geval en kreeg de bas een heerlijk prominente rol. In het refrein konden we blijven vertrouwen op die heerlijke meerstemmigheid en het subtiele gitaarriffje.

Bird gaat volgens Sijmons over afscheid (waarbij Willy Willy werd aangehaald), maar ook over een nieuwe start (verwijzend naar de plaat en de band). Die dubbele gedachte weerklonk in de song die een donkere sound meekreeg, maar tegelijkertijd ook positiviteit uitstraalde.

We hadden het al over het spelplezier van de band en hoe verder de set evolueerde, hoe meer dit, met het afgooien van de zenuwen, naar boven kwam. De outro van Knife was helemaal raak en All Systems Down klonk nog verbetener dan op plaat.

Zoals de set begon met de openingssong, werd die ook afgesloten met de slotsong van ‘NIX’. In Tonight kon de band alle facetten van Reena Riot laten zien: van ingetogen en mysterieus tot wild en groots. Op die manier lieten ze ons alle hoeken van de Handelsbeurs zien.

Met het ingetogen Somewhere Out There demonstreerden Sijmons en Jan Myny de chemie die tussen hen heerst en werd het publiek op wondermooie wijze adieu gezegd. Wij waren behoorlijk onder de indruk van dit releaseconcert en kijken al uit naar de volgende keer dat Reena Riot live ons pad mag kruisen.

Reena Riot @ Handelsbeurs 22/2/2019

23 februari 2019
Patrick Blomme (Foto's: Patrick Blomme)