Phoenician Drive - Onverwachte ontdekkingen zijn de beste

Kinky Star, 18 juli 2017

Het geluk zit soms in een klein hoekje. Onderweg naar het concert van It It Anita in de Gentse Charlatan, fluisterde iemand ons een gouden tip voor de Kinky Star in het sociale media-oor.

Phoenician Drive</b> - Onverwachte ontdekkingen zijn de beste

Muziekcentrum Kinky Star ligt niet alleen naast de Charlatan, het is ook één van de plaatsen om de concerthonger te stillen tijdens de Gentse Feesten met elke nacht een optreden om 22u00, middernacht en 3u00. U begrijpt het al: een echte reden om die gouden tip in de wind te slaan, hadden we niet; dus om klokslag middernacht stonden we in de Kinky Star te wachten op het ons volstrekt onbekende Brusselse bandje Phoenician Drive. De zes muzikanten bleven maar fruniken aan de instrumenten in een schier eindeloze soundcheck, maar zelden werd geduld zo onmiddellijk beloond.

Het programmaboekje beloofde oude, oosterse percussie en kraut-invloeden. Overtuigende argumenten, maar wat we echt te horen kregen, was een waanzinnige mélange van westerse, psychedelische rock met Turkse, Egyptische en andere Arabische invloeden. Vredevol gewapend met een drumstel, twee gitaren, een bas, een djembé en een oed - een wat? een oed, een soort luit; we hebben het ook opgezocht - bracht het sextet een razende set die nu eens deed denken aan een Maghrebijnse Godspeed You ! Black Emperor en dan weer aan Mesopotamische krautrock. Of zoiets.

Het door de broeiend hete Kinky Star afgedwongen bisnummer, klonk dan weer als een surfstrumental voor de Rode Zee. Of zoiets. Misschien moet u de band met Spaans, Frans, Belgisch en Chileens bloed in de rangen gewoon zelf eens uitchecken? Dat kan de komende maanden ongeveer overal te lande, onder andere in Magasin4 te Brussel (22 november) of - alweer - Charlatan te Gent (23 november).

19 juli 2017
Christophe Demunter