Pascal Deweze - In geval van twijfel: gewoon bewegen

N9, 10 juni 2017

Dat Eeklo de paria van het Meetjesland is, lieten ze ons in de pers de afgelopen weken graag geloven. Toch vinden wij in deze verstoteling nog graag de weg naar de fijne Muziekclub N9 waar ze om het voorjaar af te sluiten Pascal Deweze hadden geprogrammeerd.

Deweze bracht onlangs zijn debuutplaat uit en die kwam hij voorstellen in Eeklo. Hij deed dat niet alleen, maar had een zevental topmuzikanten gevonden om de kronkelige en zwierige sound van ‘Cult Of Yes’ een livevertaling te geven. Ritme is vrij prioritair op die plaat en dus zorgden drumster Karen Willems, Bassist Alan Gevaert en percussionist Noah Melis voor de juiste richting. Het "melodieuze" luik was voor rekening van toetsenist Hans De Prins en gitarist Sjoerd Bruil. In de zang liet Deweze zich ondersteunen door de backings van Anne-Sophie Ooghe en Lien Moris.

Deweze zelf stond centraal vooraan op het podium en hij gedroeg zich ook als een ware frontman en bandleider. Hij maakte bijvoorbeeld duchtig gebruik van de twee kubussen die op het podium stonden als extra podiumelementen en spoorde het publiek aan om, in geval van twijfel, gewoon te bewegen; iets wat hij zelf met veel finesse en overtuiging voordeed.

Toen het even dreigde fout te lopen bij aanvang van tweede single I Only Have Yes For You, stuurde hij ook nog even bij. Daar viel extra op dat hij een belangrijke rol speelde als aangever en bandleider. Dit was pas het tweede optreden, maar wel "één van hun beste", volgens Deweze zelf. Toch merkte je dat er absoluut nog geen automatismen in de band zaten.

Het tempo lag vrij hoog en de funky en groovy sound vloog je om de oren in Summer Bones, Paris en Strange Behaviour. In nummers als Beatlesnake, Think Of Me en Don’t Look Over Your Shoulder was het dan weer eerder vettig en rauw.

Slotnummer Beautiful Penelope schoot als broeierige, zwoele clubtrack de hoofdvogel van de avond af. Die Penelope moet echt een knappe dame zijn met een hoek af, maar vooral eentje die we niet kunnen krijgen. Maar dan dansen we wel in ons eentje.

11 juni 2017
Patrick Blomme