Parquet Courts, Mazes - Daverend feest

, 2 juli 2018

Ondanks de indrukwekkende doortocht die ze maakten op Pukkelpop, kan je er niet omheen dat een groot podium en een spot midden op de middag misschien niet de ideale omstandigheden zijn voor Parquet Courts. Het was dus uitkijken naar de passage van het viertal uit Brooklyn in de Ancienne Belgique. De uitverkochte club bleek de perfecte setting voor de pletwals die Parquet Courts live is. 

Het voorprogramma werd verzorgd door Mazes. Dit trio, afkomstig uit London, bracht eerder dit jaar nog het geweldige 'Ores & Minerals' uit, een prima plaat van een band met een volstrekt unieke sound. Mazes klinkt fris en opwindend. En dat maakten ze live ook waar.

Openen deden ze met Bodies, de uitgestrekte, repetitieve openingstrack van 'Ores & Minerals'. Samen met afsluiter Skulking was dit het absolute hoogtepunt van het optreden. Van het nieuwe werk, waarmee ze het grootste deel van de set opvulden, werden we jammer genoeg minder warm. Maar zonder twijfel trapte Mazes de avond sterk in gang. 

Toen Parquet Courts kwamen opdraven, schoot de temperatuur in de AB Club meteen de lucht in. Met een reeks korte rechttoe-rechtaansongs van de nieuwe ep 'Tally All Things You Broke' zetten ze de show in gang. Een perfect begin, want al vanaf de eerste noten ontstond er een klein feestje van rondspringende fans voor het podium. 

Het punkgehalte van de eerste nummers maakte na verloop van tijd plaats voor de meer uitgestrekte nummers. En het was hiermee dat Parquet Courts zich toonde als een buitengewoon goede live-band. Nummers als N Dakota en Tears O Plenty, nummers die op plaat relatief kort zijn, mondden hier uit in ellenlange, hypnotiserende jams. Jams waarbij gitaristen Andrew Savage en Austin Brown er niet voor terugdeinsden om onaardse geluiden uit hun gitaren te pompen. 

En de pletwals stopte maar niet. Na ruim een uur te hebben gespeeld werd het publiek nog gebombardeerd met een slotoffensief van formaat. Publieksfavorieten Master Of My Craft, Borrowed Time en Stoned And Starving passeerden allemaal de revue. De voorste rijen brulden mee en één fan hopte het podium op zodat hij de kolkende massa voor het podium weer kon induiken. 

Live is Parquet Courts een ervaring. Het is een band met een compromisloos geluid en ze weten als geen ander hoe een feestje te bouwen. Opvallend was hoe ze een daverende show kunnen neerzetten die zowaar nog beter en gepolijster klinkt dan op plaat. De AB Club stoomde, het publiek was in extase, en ook wij zijn er nog steeds niet goed van. 

28 oktober 2013
Tim Thiessen