#Nuits23 - Arooj Aftab - Even in een ander universum

Onze-Lieve-Vrouwekerk (Laken), 9 mei 2023

#Nuits23 - Arooj Aftab - Even in een ander universum

De Pakistaanse Arooj Aftab sleepte met het vorige album 'Vulture Prince' een Grammy in de wacht en imponeerde vorig jaar zowel in OLT Rivierenhof als op het Sonic City Festival. Onlangs bracht ze 'Love In Exile' uit, een plaat waarop ze samenwerkt met Vijay Iyer en Shahzad Ismaily. Het trio kwam het album live voorstellen in het sublieme kader van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Laken. Het werd een avontuurlijke avond die de tijd heel even deed stilstaan in onze haastige en vluchtige levens.

In een muisstille kerk brachten ze vier stukken uit 'Love In Exile', die ieder afklokten rond het kwartier. Uiterst spaarzaam mondde het talent van de drie muzikanten telkens uit in prachtige klankpaletten die jazz en ambient betoverend deden samenvloeien. Vijay Iyer is een jazzpianist die muziek uitbracht op gerenomeerde labels als ECM, ACT of Pi Recordings, Shahzad Ismaily werkte in het verleden al samen met Marc Ribot, Ben Frost, John Zorn en Sam Amidon. Arooj Aftab wikte de woorden en voegde heel sporadisch, maar tegelijk minimalistisch en imponerend, haar stem toe aan het universum dat de twee muzikanten creëerden op piano, synths of basgitaar. De afwezigheid van enige percussie maakte de soundscapes misschien net nog magischer en expressiever.

Dat instrumentarium leidde het trio naar composities (of deels improvisaties?) waarin elk subtiel detail bijdroeg aan de ervaring voor het publiek. Soms begon Iyer op piano, een andere keer mocht Ismaily inzetten op de Moog of ze werkten samen met piano en basgitaar naar een drony soundscape. Een erg mooi moment was de passage in de slotsong waarbij de piano en Moog elkaar minutenlang leken te willen beconcurreren.

Vaak bleef Arooj Aftab minutenlang op de achtergrond alvorens zich naar de microfoon te begeven om haar teksten in Urdu toe te voegen. Het was enigszins jammer dat we die taal niet machtig zijn, maar het mysterieuze droeg net ook bij aan de magie die de songs uitstraalden.

Een uur lang was het genieten van drie muzikanten die elkaar leken aan te voelen als was het één persoon. Een spirituele trip, waarna Aftab terugkeerde naar de bewoonde wereld. Toen de band na een korte pauze terug voor het altaar kwam, gaf ze eerlijk toe dat ze eigenlijk klaar was om zich in de wijn en de sigaretten te gooien. "Allee, nog eentje dan", was de aanzet voor een toegift die ons een laatste keer meenam naar de ontzettend mooie wereld die het trio voor ons had geschapen. Even later zagen we de dame inderdaad met een glas wijn en een pak sigaretten in de hand richting de signeertafel stappen.

Op 9 en 10 juli staat Arooj Aftab op Gent Jazz.

11 mei 2023
Christophe Demunter