Nada Surf - Ontspannen memorabel

Trix, 15 december 2022

Nada Surf - Ontspannen memorabel

Wat zijn er toch weinig mensen die beseffen wat voor een pracht van een band Nada Surf is en wat een heerlijke muziek ze maken. Want zelfs de Club van Trix zat niet vol. Totaal niet erg trouwens, want voor deze allerlaatste show van de tour stonden de bogen niet echt gespannen en was het vooral een informele, relaxte sfeer die primeerde. En in zo’n geval mag je gerust spreken van “memorabel”.

Bewijs? Voorprogramma Kevin Devine (wat een gepassioneerde troubadour!) die plots in tijger-onesie op het podium verscheen tot hilariteit van frontsurfboy Matthew Caws. Of de Nada Surfjes die na de bisronde onverwacht en zonder enige versterking vierstemmig met akoestische gitaar een prachtige a capella traditional brachten voor een muisstil publiek.

Maar even van het begin. Wat doe je als de wereld je vastpint op dat ene memorabele hitje Popular en wil vermijden dat het publiek maar blijft wachten tot dat gespeeld wordt? Juist, je begint er gewoon je optreden mee. Kwestie van iedereen meteen mee te hebben en de focus nadien te kunnen leggen op muziek die er echt toe doet.

En dat is muziek waarbij een melodieuze wall of sound van gitaar en synthesizer heerlijk blenden met de wondermooie, hoge stem van Caws. Met bijna dartele drumpartijen die licht beginnen, maar de liedjes van de band vaak een pittige, psychedelische versnelling nadien geven. Het resultaat is een constant balanceren tussen lieflijke en bijna romantische slows, zomerse indiepopsongs en hoofdtollende, rockende zweefmuziek.

Wij zijn, samen met het bredere België, trouwens fan van die laatste categorie. Elk zichzelf respecterend liefhebber van gitaarpop MOET gewoonweg het enigszins aan Sophia schatplichtige Killians Red in de Spotify-playlist hebben staan of -beter nog - ooit live gezien hebben. En als je dan toch bezig bent, leer dan even het memorabele singalongmomentje van het verheven, wondermooie Inside Of Love van buiten: “I wanna know what it’s like / On the inside of love / I'm standing at the gates / I see the beauty above.” Het zijn die lovesongs met poëtische teksten en de ontwapenende zang die Nada Surf ook een grote vrouwelijke fanbasis oplevert. (Waar zaten jullie, dames?).Hoewel de mannelijke dertig- of veertigers ook stroop om de mond kregen met nieuwe ballad Mathilda, waarin de zanger zijn moeilijke jeugd uit de doeken deed met veel pestgedrag omwille van lange haren, ietwat vrouwelijke trekjes en een hoge stem en een lans brak voor alle vaders die hun zonen ondersteunen en laten zijn hoe ze willen zijn. Full respect.

De tour is nu voorbij. De band is gepasseerd. Kans gemist. Maar we hopen dat je één boodschap onthoud, beste lezer. LUISTER EENS NAAR DEZE BAND. Bijvoorbeeld de in Botanique opgenomen liveplaat ‘Live In Brussels’. En dan zien we je zeker terug bij een volgende passage van deze Amerikanen.

Foto: Yvo Zels

17 december 2022
Johan Giglot