MEAU - Genieten van de mooie momenten

De Roma, 28 april 2023

MEAU - Genieten van de mooie momenten

Zoals collega (SVS) eerder deze week schreef, is een tocht naar een optreden in Antwerpen niet evident, maar hey, Brussel is nog erger en De Roma is van bij ons bereikbaar met de (elektrische) fiets. Dus kwamen we met diep geïnhaleerde roetdeeltjes en dieseldampen na een uurtje aan in de mooiste zaal van Antwerpen.

Reden voor deze vrijwillige calvariefietstocht: het popfenomeen MEAU, de frisse wervelwind die we een dik jaar eerder al aan het werk zagen op Little Waves. Ingepland tussen alternatief indiegeweld, murmelende singer-songwriters en weirde shit voor muzikale fijnproevers hield ze zich daar meer dan recht.

Gevolg: plekjes op de grootste festivals en drie shows in de Koekenstad in het daaropvolgende jaar. In oktober 2022 stond ze al eens in een volgepropte foyer van de Roma. Vandaag mocht ze voor twaalfhonderd fans spelen in de grote zaal en deze zomer (12 augustus) komt ze nog eens naar het Rivierenhof. "Meau vent toch" zou een net gepensioneerde Tura bewonderend zuchten. Of al die ticketjes verkocht zullen raken, hangt voor een groot deel af van de mond-aan-mondreclame, die hopelijk voor haar zal volgen na dit concert. En dus waren we er zeker van dat de jonge spring-in-‘t-veld alles uit de kast zou halen.

Maar eerst was het aan de perfect gecaste Danique. Het Tiktok-fenomeen tapt uit ongeveer hetzelfde vaatje "eerlijke, maar onschadelijke Nederpop". Voor dit concert daagde dan ook een heel divers publiek op van jonge koppels met kroost tot oudere werkmensen die eens lekker de zorgen van de voorbije werkweek van zich af wilden schudden en vooral veel jonge meisjes. Zij kunnen zich wellicht het best identificeren met de struggles waarover Danique en MEAU zingen.

Danique mocht in februari de Tolhuistuin van Paradiso uitverkopen, maar met haar ballades Te Laat en het onuitgegeven Waarom Met Haar? raakte ze in Antwerpen niet echt boven de praters uit. Uitgelokt, over victim blaming, werd vooraf uitgelegd alsof de hele zaal vol veertienjarigen stond, terwijl het aantal puistenpubers hoogstens een tiende van het bezoekersaantal bedroeg. Het mooie nummer spreekt nochtans voor zichzelf en kreeg de zaal voor het eerst mee.

De cover van 1 Step Forward 3 Steps Back van Olivia Rodrigo was een schot voor open doel, maar toch kregen doorbraakhit Papa Mama en opvolger Later Als Ik Groot Ben ondanks de emotionele lading de zaal niet helemaal stil. Was elke Hollander in Antwerpen naar hier afgezakt of was "De Hollandse Ziekte" hier net als corona aan het rondwaren?

MEAU zou die vraag beantwoorden, hoewel zij en de vijfkoppige band de praters sowieso overstemden. Tenzij die de gevoelige ballads plots luidkeels begonnen mee te kelen. Allemaal leuk voor henzelf, maar doe zoals wij en laat het kwinkeleren over aan de meer fijngebekte vogel op het podium.

Afgesloten en Weet openden de set en meteen was ook het verschil in songwriterskills duidelijk. MEAU schrijft minder lyrisch en toch - of net daardoor- voelen de emoties oprechter. Bovendien wisselde ze slim de intiemere nummers af met enkele dansbare nummers zoals Terug In M’n Armen, de geweldige titeltrack van het aankomende album ‘22’ en Blijven Rijden zodat gewenning geen kans kreeg.

Van de nieuwe single Als Thuis werden we niet echt warm. MEAU heeft al veel betere ballads geschreven, maar Dans M’n Ogen Dicht? dat hier solo en met een streepje mondharmonica werd gebracht? en Als Geen Ander, hier niet samen met Bente, maar met Danique, ontdooiden zelfs ons cynische zwarte hart.

Ook MEAU zelf kreeg het er warm van en speelde op een bepaald moment het oversized kostuumvest uit. Het leek alsof ze zich toen ontpopte tot een vlinder. In dat te grote kostuum leek ze klein en breekbaar, maar nu spreidde ze de vleugels, nam zelf de gitaar in de hand voor het nieuwe God, Ik Mis Het en was niet meer van de wijs te brengen, zelfs niet toen de akoestische gitaar niet gestemd raakte.

Uiteraard werd er afgesloten met monsterhit Dat Heb Jij Gedaan en haar nieuwe persoonlijke favoriet, Altijd Op Je Wacht. En natuurlijk breide ze aan deze laatste show van de huidige tournee nog een lange bisronde (dezelfde als in Tivoli Vredenburg). MEAU wil immers het publiek gelukkig maken.

Haar boodschap: neem de mooie momenten van het leven niet voor vanzelfsprekend. Geniet ervan, eventueel met een goed glas witte wijn erbij. Het werd een frisse pint in de foyer, maar dat zal ook wel mogen van deze lieve meid die zelf ondertussen stond te genieten aan de merchandise van alle terechte complimentjes na een geslaagde avond.

MEAU, Danique @ De Roma - 28/4/2023

Wil je ook een mooie avond beleven met Meau? De tickets voor haar show in Deurne zijn al beschikbaar.

29 april 2023
Marc Alenus