Marble Sounds - In de luwte

Vooruit Kunstencentrum, 24 september 2018

Een radiohit, is dat een zegen dan wel een vloek? Een band als Marble Sounds heeft er met Leave A Light On zo een op zijn conto staan een plukt daar nog wel de vruchten van, maar heeft doorheen de carriére toch vooral in de luwte gewerkt.

 

In de aardig volgelopen balzaal van de Vooruit in Gent kwam de band rond Pieter Van Dessel afgelopen dinsdag hun vierde Album ‘The Advice To Travel Light’ voorstellen. Een plaat die voor de band weer wat meer terug richting roots neigt, maar geen al te grote ommezwaai betekent voor de luisteraar.

Die roots dat betekent in het geval van Marble Sounds weer wat meer gitaar op de voorgrond, maar staat nog steeds voor warme melancholische popliedjes. De set in de Vooruit bestond in hoofdzaak uit nummers van hun nieuwste worp. Dit had als resultaat dat er veel nummers niet aan bod kwamen, maar dat is slechts een detail als je nieuwe plaat zo fijn en kenmerkend binnenkomt vanaf openingssong Fire In The Lake. Dit voelde onmiddellijk als thuiskomen. Ook het aan Van Dessels jongste dochter opgedragen Speeches mikte in als zijn oprecht- en lieflijkheid recht op het hart.

Single Anyhow (Even Now) was van een heel ander uiterste en voelde bijzonder euforisch aan. Met de ogen toe waanden we ons in een vol stadion. Ook Keep Repeating lijkt ons een blijver in de liveshows. De titel mag je vrij letterlijk nemen, want tijdens het blijvend herhalen van de tekstsnede “I don’t wanna feel this / It’s beating up my batterde heart / If you still don’t see it / I will keep repeating” blijft de song beetje bij beetje opbouwen. Dit zorgde voor een bijzondere spanningsboog die uitmondde in een heuse en rake post-rock outro.

One Last Regret dompelde ons finaal onder in weemoed en leek een ideaal orgelpunt, waarbij Pieter Van Dessel de song onversterkt met enkel zijn stem, gitaar en de medewerking van het publiek zachtjes neervleide.

Het innige Tout Et Partout stuurde ons met een streepje Frans en een weldadige bugelsolo als slotnummer van de bisronde terug de Gentse nacht in. Ach wat was het even leuk en gezellig toeven in de luwte met Marble Sounds aan onze zij…

Marble Sounds - release "The Advice to Travel Light" @ Vooruit Gent 25/9/2018

 

27 september 2018
Patrick Blomme (Foto's: Patrick Blomme)