Marble Sounds - The Advice To Travel Light

Zealrecords

The Advice To Travel Light

Misschien waren we aanvankelijk een tikkeltje teleurgesteld in de nieuwe plaat van Marble Sounds. Maar bij nader inzien is dit gewoon Marble Sounds ten voeten uit. En bovendien Marble Sounds op de top van haar kunnen.

 

Er zijn nogal wat atypische dingen aan deze plaat; atypisch voor Marble Sounds dan. De albumtitel stamt deze keer van een songtitel, een primeur. Er staan voor de eerste keer elf songs (en niet tien) op de plaat, nogal een nieuwigheid. Maar als het op de muziek aan komt, is het wel weer typisch. Deze keer geen The Ins And Outs, waarmee de band vorige keer wist te verrassen. Het is eerder een terugkeer naar het vroege(re) werk. En daar is – zo hebben wij na x aantal draaibeurten vastgesteld – helemaal niks mis mee.

Misschien heeft die terugkeer – mogen we dit wel zo noemen? – te maken met het feit dat Pieter Van Dessel zelf weer achter de knoppen zat. Maar bij nader inzien doet het er niet echt toe. Want eens je die songs van nabij leert kennen, zetten ze alle weerhaakjes uit en laten ze je niet meer los.

Nog een vaststelling: de piano werd weer iets teruggedrongen ten voordele van de gitaar met eigenlijk elf pareltjes als resultaat. Want het is ons onmogelijk om er een mindere song uit te pikken. Speeches werkt in op je emoties, niet in het minst vanwege de prachtige tekst, opgedragen aan Van Dessels dochter. De single Anyhow (Even Now) heeft een refrein dat gegarandeerd blijft hangen. 39 is een sublieme overpeinzing over leeftijd en het leven op zich, schitterend in alle eenvoud, pas na vier strofen uit het keurslijf van gitaren brekend om er uiteindelijk toch weer in gestopt te worden. En ga zo maar door.

De Sigur Rós-ondertoon is er weer op een song als Keep Repeating, maar tegelijk blijft dit instant-herkenbaar als Marble Sounds. Dat is mooi, dat is bewonderenswaardig, zeker na vier albums. En na One Last Regret heb je bijna spijt dat het alweer voorbij is. En opnieuw wordt er nagedacht over het leven: “Stop feeling you're about to lose / If someone is better off than you”. Want er is ook altijd wel iemand die het slechter heeft dan u.

Nee, 'The Advice To Travel Light' is niet teleurstellend. Integendeel, hiermee heeft Marble Sounds voor een mooie aanvulling op de songcatalogus gezorgd.

 

21 september 2018
Patrick Van Gestel