Maanrock 2024 - Metal regeert de vrijdag

Festivalterrein Maanrock , 23 augustus 2024 - 25 augustus 2024

Maanrock 2024 - Metal regeert de vrijdag

Sinds de eerste editie van Maanrock in 1996 is er veel veranderd. Het toen tweedaagse festival vond plaats op één podium op de Grote Markt. De editie 2024 speelt zich af op verschillende locaties in de Mechelse binnenstad en begon al op donderdag zodat Maanrock dit jaar vier dagen duurt. Het is met andere woorden uitgegroeid tot de Mechelse Feesten met een gevarieerd aanbod, gaande van muziek in alle mogelijke genres, comedy, theater en ook een culinair aanbod in de Smaakstraat. Alles zien of meemaken is onbegonnen werk. Het enige dat niet veranderde is de toegangsprijs. Het festival is namelijk nog altijd volledig gratis. Het kersenseizoen zit er alweer enkele weken op, maar op Maanrock 2024 gaan we nog even "cherrypicken" en de lekkerste hapjes uit het (over)aanbod plukken.

 

Vrijdagavond is het voor de eerste keer metalavond op het Groot Podium aan de Grote Markt. De eer om het podium te openen is weggelegd voor de progressieve metal van Hippotraktor. Het werd een thuismatch waarvoor het festivalterrein al goed was volgelopen. Met een dwarsdoorsnede van hun beide platen ‘Meridian’ (Manifest The Mountain, Mover Of Skies en Beacons) en de dit jaar verschenen opvolger ‘Stasis’ (Renegade, The Indifferent Human Eye en titeltrack Stasis) deden ze je oren al meteen fluiten.

Bizkit Park kwam, zag en overwon met hun tribute aan de nu-metal van Limp Bizkit en Linkin Park, maar ook Korn, Slipknot, Papa Roach en System Of A Dawn passeerden de revue. De jaren negentig zijn terug (van eigenlijk nooit weggeweest). De Grote Markt wist het duidelijk te appreciëren en het feestje was navenant.

Goede wijn behoeft geen krans, maar voor Channel Zero maken we graag een uitzondering. Met een stomend Suck My Energy begon een energiek feest van zware metalen waar zelfs de natte weergoden geen verhaal tegen hadden. Messcherpe versies van Fool’s Parade, Bad To The Bone en No Light (At the End Of Their Tunnel) uit de eerste plaat, lieten het plein daveren. Een meeslepend Help en afsluiter Black Fuel zetten de symbolische kers op de taart. Die Maanrock Metal Dag moet maar een blijvertje worden in de toekomst!

Maanrock '24 - dag 1

26 augustus 2024
Patrick Van den Troost