Luminous Dash Festival - Zo'n verjaardagsfeestje dat in lijf en lenden kruipt

Kinky Star, 16 september 2017

Dit daMusic kleurt intussen al ruim tien jaar je muzikale dag in technicolor (of in vijftig tinten donkergrijs). Maar als hondstrouwe volger en muziekverslinder ontging het je wellicht niet dat er nog talloze andere online muziekmagazines om je bandbreedte smeken. Luminous Dash is er zo eentje, en deze fijne collega's vierden gisteren in Gent hun eerste verjaardag met een heus festivalletje. Wie de website kent, weet dat Luminous Dash een fetisj heeft voor Belgische bands. De affiche van het verjaardagsfeestje kleurde dan ook 100% Belgisch.

 

De avond werd op gang getrokken door drie bands die Luminous Dash graag een duwtje in de rug gaf. Ongeduldige veulens eens in een echt concerthol een podium (én PA) gunnen terwijl twee meer gevestigde namen voor het publiek zorgen, het is een mooie balans. Toen wij in de Kinky Star aanbelandden, hadden Hazy Way (lofi uit Grimbergen), Ifidivide (stoner grunge uit Antwerpen) en Skiska Skooper (noise uit Diest) hun ding helaas al gedaan, want vooral die laatste waren naar verluidt indrukwekkend.

Als je in hetzelfde jaar in drie rockconcours de finale haalt, dan moet je wel goed bezig zijn. Het overkwam Hulder, dat in 2016 zowel bij de laatste acht van StuBru's De Nieuwe Lichting stond, als op de regionale talentenjachten Jonge Wolven (Oost-Vlaanderen / Zeeland) en De Beloften (Gent) imponeerde met hun op britpop-leest geschoeide sixtiespop.

Het zestal heeft nog wat werk en repetities voor de boeg, maar toch hadden de meeste songs een paar flarden die onze nieuwsgierigheid brandend hielden. Ergens halfweg de set brachten ze een cover van The Killing Moon (Echo And The Bunnymen). Een mooi herkenningshaakje voor het publiek, maar ook een nummer waarmee je vervaarlijk makkelijk kan afgaan. Hulder kwam er wonderwel mee weg.

Als headliner werd de lokale garagesensatie Mind Rays gestrikt. Hun album 'Nerve Endings' verscheen een half jaar geleden en begint stilaan ook buiten de landsgrenzen potten te breken (ook letterlijk, vermoeden we). Leuk dus om de band, amper een week na hun passage op Leffingeleuren, nog eens in Gent aan het werk te zien. Het was al halftwee 's morgens toen Mind Rays de weg naar het podium vond (de drummer zocht nog iets langer). Een ideaal moment in de dag voor een punkfeestje.

Opener Demuie was het startschot (alweer letterlijk) van een set die de Kinky Star ei zo na met de grond gelijk maakte. Na een paar songs had de gitarist al zodanig zijn snaren gesloopt, dat een pitstop nodig was. Op een song na ondergingen we hun debuutplaat. Verjaardagspogo? Check! Crowdsurfer? Check. Zweet? Check. Dorst? Check! Na een dik halfuur sleurde Retreat de intussen volle Kinky Star naar de eindmeet.

'Nog eentje', zei zanger Sis Sevens. Creek  voelde als een vuile tackle waarvan je de pijn nog even koestert. Bisnummers hoefden niet. Die kan Mind Rays sparen tot het volgende verjaardagsfeest. Nog een gelukkige, Luminous Dash.

17 september 2017
Christophe Demunter