Liam Gallagher - Rock-'n-roll star!

AFAS Live, 8 maart 2018

We kunnen hier wel een heel verhaal afsteken over de carrière van Liam Gallagher, maar dat gaan wij niet doen daar dat allang bekend is. Waar we het wel over gaan hebben, is dat Gallagher in een uur en een kwartier bewees wat voor fenomeen hij is. Vorig jaar oktober verscheen zijn solodebuut ‘As You Were’. Na een uitverkochte tour in de UK was het de beurt aan de rest van de wereld, dus daalde R Kid afgelopen donderdag af naar AFAS Live in Amsterdam.

Als support had hij de jonge honden van The Sherlocks bij zich. En net wanneer we ons afvroegen of ze voorprogramma’s niet gewoon kunnen afschaffen, omdat we er vaak niet op zitten te wachten, blies dit bandje ons volledig uit de sokken met puntige en über-Britse liedjes. Hun debuut ‘Live for the Moment’ mocht dan niet warm onthaald worden, live stond de band niet als een huis maar als een bunker! Gewoon lekker laten rijpen en dan gaat dit bandje er zeker komen!

Rond 21:00 gingen de lichten van de zaal opnieuw uit en werd de Oasis-instrumental Fuckin’ In the Bushes ingezet. Dit was bij de laatste tournees van Oasis ook het geval. Liam komt met zijn bekende nonchalante loopje het podium oplopen en sneert vrijwel direct in de microfoon: “Rock ‘n’ Roll Star!”, waarna de Oasis-klassieker werd afgetrapt. Het publiek ging meteen los als een motherfucker en brulde elk woord even hard mee terwijl het sprong, duwde en trok. De fans hadden hier duidelijk naar uitgekeken en waren ‘madferrit’. Tijd voor rust kregen ze ook niet, want meteen werd doorgetrokken met nog een knaller uit de koker van broer Noel: Morning Glory.

Pas dan konden we even op adem komen en was het werk van soloplaat ‘As You Were’ aan de beurt. Denk nu niet dat de fans erbij stonden als het Nederlands elftal dat het Wilhelmus probeert mee te zingen. Want ook het stuwende Greedy Soul, single Wall of Glass en het prachtige Paper Crown werden luidkeels meegezongen, vooral door de vele Britse fans die de oversteek maakten.  De Britse fans zijn misschien wel wat lomp, maar ze zorgden wel voor die mooie, verbroederende sfeer.

Tot de encore wisselden de liedjes van Oasis en ‘As You Were’ elkaar mooi af en natuurlijk werd Wonderwall ten gehore gebracht. Voor die bis had Liam wel nog een verrassing: niemand minder dan Paul “Bonehead” Arthurs - gitarist en medeoprichter van Oasis – kwam meespelen tijdens Supersonic en Cigarettes and Alcohol! Het publiek werd gek en keelde tussen de twee klassieker door heel hard “Boneheaaaaad!”.

Na anderhalf uur sloot Liam Gallagher zijn show af met een bloedmooie en akoestische uitvoering van Live Forever, bedankte de fans en liep af zoals hij opkwam. Maar nu brulden wij hees maar luid: “ROCK ‘N’ ROLL STAR!”.

10 maart 2018
Gregor Dijkman