King Krule - Een hoog plateau is ook maar vlak

Ancienne Belgique, 3 maart 2020

King Krule</b> - Een hoog plateau is ook maar vlak

Voor het concert van King Krule in de Ancienne Belgique hadden we een zak superlatieven klaargelegd. De man heeft een stevige live reputatie en de nieuwe plaat is puik. Al moet ze misschien nog wat rijpen in ons hoofd, want ze is pas anderhalve week uit en gemakkelijke muziek wordt het nooit.

Het was dan ook een hoopgevende vaststelling dat de zaal uitverkocht was en het publiek voornamelijk uit jonge dertigers bestond. De leeftijd van koning Archy Marshall zal daar misschien voor iets tussen zitten. Hij moet zelf nog zesentwintig jaar worden dit jaar. En de muzikanten rondom hem leken al niet veel ouder.

Het begon sterk met Has This Hit, Dum Surfer en A Lizard State. Vooral Perfecto Miserable schiep een mooie sfeer die paste bij dat decor van oplichtende wolkenkrabbers. Met een sample van een rinkelende telefoon en enkele lijntjes saxofoon leek het net alsof je in een film noir was beland.

Voor Slush Puppy werd Okay Kaya erbij gehaald, maar haar microfoon was niet goed afgesteld en het grootste deel van de zanglijn verdween een beetje in de mix. Het was één van de weinige momenten waar de techniek het liet afweten. Zo perfect was alles zelfs, dat er een verlangen ontstond naar een ruw kantje, iets dat verkeerd zou gaan of iets dat de breekbaarheid van de mens Archy Marshall zou tonen.

Maar dat bleef achterwege en na een tijdje leek het alsof de songs onderling inwisselbaar waren. Telkens kwam er een stuk stemmige sfeer met wat parlando mijmeringen. Later in de song werd dan een blik gitaren opengetrokken en gromde King Krule iets over existentiële angsten en de moeilijke liefde om dan weer kalm en jazzy te eindigen. Ook Cellular bleek gepasseerd nog voor het werd opgemerkt. De single uit ‘Man Alive!’ is deze week nochtans een stijger met stip in elke zichzelf respecterende hitlijst.

De bis Out Getting Ribs zette King Krule alleen op en even leek het of het een onderscheidend moment zou kunnen worden. Even leek het alsof er naar een persoonlijke band met het publiek werd gezocht, maar algauw kwam de rest van de muzikanten ook terug op het podium en voegden ze een paar lagen muzikale afstand toe. Het was vast mooier geweest als ze even achterin waren gebleven.

Het is nog vroeg in de tournee. Misschien zoeken ze zelf nog wat werkt en wat niet, want het mankeerde deze set aan rustpunten en uitblinkers. Aan de andere kant: een optreden van een constant aangehouden niveau als dit zie je ook niet elke dag. We zien King Krule allicht wel terug op de zomerfestivals. Tegen dan knalt hij ongetwijfeld!

4 maart 2020
Kristof Van Landschoot