Jamie Lawson - Moeizaam ontdooiend publiek

Het Depot, 27 april 2019

Het Depot in Leuven was één van de laatste pitstops in Jamie Lawsons meest recente Europese tour.

 

Volgens traditie gaat een nieuw album (lees hier de recensie) gepaard met een tournee. En voor Jamie Lawson is dit niet anders. Alleen kiest hij voor eerder kleinere en intiemere zalen in plaats van de grotere. En maar goed ook, want de ticketverkoop voor de Belgische show was ronduit teleurstellend. Om ervoor te zorgen dat het publiek zich niet te veel zou verspreiden over de zaal, werd op een strategische plaats een gordijn naar beneden gelaten. Maar het leek alsof het publiek, dat aanwezig was, onderling had afgesproken om niet te snel overstag te gaan. 

Jamie Lawson moest zwoegen om het publiek te overtuigen. De boy next door met een dijk van een stem en een band, die perfect op elkaar was afgestemd, smeet alle charmes in de strijd om het publiek mee te krijgen. Maar bij momenten leek hij de wanhoop nabij.

Nochtans had Lawson er bij het opstellen van de setlist rekening mee gehouden dat het merendeel van het repertoire nu eenmaal bestaat uit ballads. Op zijn nieuwste album staan enkele nummers met wat tempo. Nummers zoals The Answer en Safe With You werden geselecteerd en strategisch in de setlist geplaatst om de rust te doorbreken. Maar het was pas na een derde van de set dat het publiek enige vorm van emotie liet blijken, toen Lawson een grappige anekdote vertelde over het tourleven tot dusver.

Pas daarna begon Lawson eindelijk beweging in het publiek te krijgen en bij nummers als Chasing, Where Have All The Good Vibrations Gone en A Little Mercy gaven de toeschouwers zich eindelijk gewonnen. Je kon letterlijk de opluchting zien verschijnen op Lawsons gezicht; toen het publiek spontaan begon mee te klappen en zingen. En bij zijn grootste hit Wasn’t Expecting That voelde je ook het enthousiasme in de zaal opborrelen. Het kostte het spreekwoordelijke bloed, zweet en tranen om de aanwezigen voor zich te winnen, maar uiteindelijk bezweken ze toch voor zijn charmes.

Jamie Lawson is het klassieke verhaal van een artiest met talent dat niet ten volle erkend wordt. Het was pijnlijk om te zien hoe een getalenteerd iemand moest knokken om de balans te doen overslaan, maar opgeven staat overduidelijk niet in zijn woordenboek. En als extraatje verscheen de man vrijwel onmiddellijk na de show aan de merchandise om het publiek te begroeten.

29 april 2019
Marjolein De Smet (Foto's: Atlantic Records)