Godspeed You! Black Emperor - Goddelijk gezeik (of een geschenk uit de hemel)

Botanique, 26 september 2022

Godspeed You! Black Emperor - Goddelijk gezeik (of een geschenk uit de hemel)

Toen Godspeed You! Black Emperor anderhalf jaar geleden in volle pandemie aankondigde dat ze kort daarna het album ‘G_d’s Pee AT STATE’S END!’ zouden uitbrengen, ging dat als vanouds gepaard met de release van een manifest. Dat manifest eindigde met de woorden: “We’ll see you on the road once the numbers fall”. Vanavond konden de uitgestelde concerten van Godspeed eindelijk plaatsvinden. Het werd om verschillende redenen een memorabele avond.

Aanvankelijk had de band twee concerten in de Botanique gepland, maar in het samengeperste inhaaltourschema was maar plaats voor één dagje Botanique. Daarom werd van de Orangerie uitgeweken naar een groter gelegenheidspodium buiten. Buienradar en Ticketswap leken even twee handen op één buik, want de barre weersvoorspellingen deden nogal wat mensen op de valreep terugkrabbelen. Dit weekend merkten we nog “524 ticket gezocht – 0 tickets beschikbaar”, een paar uur voor het concert kon je voor amper 12 euro nog een ticket scoren. De aanwezigen bleven het grootste deel van de avond droog en de weinige regenbuitjes, die toch over de Kruidtuin trokken, leken perfect gecast. Een geschenk uit de hemel. Of haast letterlijk "God’s Pee".

Iets na acht uur stapten violiste Sophie Trudeau en bassist Thierry Amar ongemerkt het podium op om de set op gang te trekken. De rest van de bandleden sijpelde met mondjesmaat binnen om de traditionele openingsdrone te doen aanzwellen, geflankeerd door een opflakkerend "Hope" in de achtergrond. Het was de aanloop naar een half uurtje opgebouwd rond de  A-kant van ‘G_d’s Pee AT STATE’S END!’. Het was van 2018 geleden dat Godspeed nog in België speelde, dus was dit de eerste gelegenheid om de (intussen niet meer zo) nieuwe songs ook live te beleven.

Het concert in openlucht had iets van een three-sixty-ervaring. Voor je kon je achterin het podium genieten van de projecties van de hand van "negende bandlid" Philippe Léonard, maar als je rond je keek, doemde het grootstedelijke decor van de ex-Financietoren en het P&V-gebouw op. Zelfs de sirenes, die af en toe langs de Kruidtuinlaan schuurden, pasten perfect in het plaatje. Ongewild kreeg Brussel een sublieme gastrol.

Na een lang omwegje via Bosses Hang (uit ‘Luciferian Towers’) en een ultrakorte adempauze voor een applausje belandden de Canadezen terug bij de meest recente plaat voor de B-kant. Hoe langer het concert bezig was, hoe meer we beseften hoe uniek deze band is. Twee percusssionisten, twee bassisten, een violiste en drie gitaristen, het bleek ook vanavond het magische recept om ondanks een trui, een fleece en een regenjas alsnog rillingen te voelen. Op geen enkel moment deden de muzikanten enige poging tot interactie met het publiek – op een beleefd wuifhandje na afloop na – maar toch voelde het hele concert als een lange, erg innige knuffel.

Na het recente werk, greep Godspeed You! Black Emperor terug naar het eerste leven van voor de hiatus, die van 2003 tot 2010 duurde, met publiekslieveling Moya. Ook na - geschat - negentien keer werden we nog ontroerd door de waanzinnige opbouw en absolute schoonheid van dit nummer uit ‘Slow Riot For New Zero Kanada’. Voor de afsluiter zocht de band het niet ver, want uit diezelfde plaat werd Blaise Bailey Finnegan III opgerakeld. Ondertussen was het weer beginnen regenen, maar de regendruppels, die hard neertikten op het regenjack van de persoon voor ons, klonken als een negende instrument. Het voelde als een geschenk en een knipoog uit de hemel, maar dat zeiden we al, toch?

Op 10 april 2023 speelt Godspeed You! Black Emperor nog in de 4AD in Diksmuide, maar dat concert is uitverkochter dan uitverkocht.

27 september 2022
Christophe Demunter