Gentse Feesten 2018: Shht - Na Shht werd het stil in Gent

Charlatan, 23 juli 2018

Gentse Feesten 2018: Shht - Na Shht werd het stil in Gent

De Gentse Feesten zijn een traditie op zich, maar een traditie binnen de traditie, is het allerallerlaatste optreden van de Gentse Feesten om 7 uur ’s ochtends in de Charlatan. Wie kon het Gentse volksfeest na tien dagen beter afsluiten dan lokale helden Shht?

Terwijl op de Vlasmarkt nog een paar duizend uitlopers van de Feesten zich laafden aan de zoveelste "laatste" Irish Coffee, drumden een honderdtal mindere zombies aan het rolluik van de Charlatan om toch maar bij het laatste concert binnen te geraken.

Om klokslag zeven uur begon de geflipte elektrorock van Shht de laatste energie uit de aanwezigen te zuigen. Het was binnen bloedheet en haast nog drukker dan buiten. Fans scandeerden elke zin van songs als Life mee. Het is een cliché, maar Shht kwam, zag en overwon. Pintjes en Irish Coffee vlogen door de lucht, crowdsurfers slalomden rondom de laaghangende spots, bandleden doken het publiek in en bengelden aan een putrelle tegen het plafond.

De licht aangeschoten zaal ging volledig op in Shht’s interpretatie van Bohemian Rhapsody, maar tussen het dronkenmansgelal door zagen we een verdomd scherpe band staan. Ook op dit ontieglijk late/vroege uur bewees het vijftal een van de opwindendste Belgische bands van het moment te zijn.

Het kon een mooie gedachte geweest zijn om mee af te sluiten en naar huis te keren. Maar dat was buiten Shht én het publiek gerekend. Eerst doemde een freestyle rapper uit het niets op op het podium en verdween even snel na zijn lofzang aan de Feesten. Daarna knoopten band en fans in samenzang een gepast een eind aan het muzikale luik van de Gentse Feesten met tegelijk de slechtste en beste versie ooit van de onofficiële stadshymne Mia. Vos keek weliicht van hierboven toe en riep "Hallelujah", net zoals Dr. Alban zong toen we buitenkwamen en de zon alweer in onze ogen prikte. Hallo wereld.

23 juli 2018
Christophe Demunter