Flanders Folk Awards - Dik verdiende folkprijzen

Ancienne Belgique, 31 oktober 2023

Flanders Folk Awards - Dik verdiende folkprijzen

Op de laatste dag van januari werden in de AB Club in Brussel de Flanders Folk Awards 2023 uitgereikt. Dit evenement – de eerste live versie na twee virtuele corona-edities – kadert in de Week Van De Belgische Muziek en hoort, zij het op een heel eigen en deugddoende aparte wijze, in het rijtje van meer commercieel en mediagewijs gepromote prijzen als de MIA’s, de Kastaars, enz. De organisatie is in de handen van Flanders Folk Network, een overkoepelend platform van VI.BE en uiteenlopende festivals, clubs, opnamestudio’s en platenmaatschappijen. De jury voor deze awards bestond uit muziekprofessionals van zowel binnen als buiten de folksector.

 

Geen rode loper, peperdure avondjurken of opvallende maquillages? maar wel tonnen authenticiteit en warme vriendelijkheid in een afgeladen AB Club. Iedereen? die van ver of dichtbij bij de het bloeiende maar niet zo grote Belgische folkwereldje betrokken was, gaf present.

Master of ceremonies was ex-ketnetwrapper Sien Wynants die zich als een vis in het water voelde bij deze bende folkies. Geopend werd met een set van Naragonia waarna de Award voor de Beste Nieuwkomer mocht uitgereikt worden aan Marvara, een nog jonge band rond de virtuoze musettespeelster Marieke Van Ransbeek. Die bleek in haar dankwoord van geen stoppen te willen weten, maar het was allemaal wel uit het hart. Een aanstekelijk optreden van Broes vormde de overgang naar de Award voor de Beste Plaat van het jaar, die ging naar het mooie Houtekiet van MandolinMan & Ansatz Der Maschine. In de zaal bleek iedereen het roerend eens te zijn met deze verdiende toekenning. De Award voor de Beste Live Band ging naar Broes, die trouwens net daarvoor die live reputatie hadden kunnen illustreren. De avond werd afgesloten met een krachtig maar prachtig slotakkoord van Hot Griselda.

Nadien werd er nog vrolijk geklonken op deze eerste fysieke Folk Awards ceremonie die ongetwijfeld volgend jaar een nieuwe editie zal krijgen, hopelijk in een iets grotere zaal. Dit mooie initiatief verdient het.

4 februari 2023
Frank Tubex