MANdolinMAN & Ansatz Der Maschine - Houtekiet

Trad Records

Houtekiet

Houtekiet. Voor de niet meer zo jongeren onder ons was het ooit de naam van een verslavend, verkwikkend, ... (vul zelf maar in) radioprogramma. Voor de echt oudere lezers blijft het de naam van een vernieuwende roman die ten onrechte dreigt de tand des tijds niet te doorstaan. Maar sinds kort is ‘Houtekiet’ ook een plaat van het mandolinenkwartet met de wel erg toepasselijke naam MANdolinMAN.

 

De naam van het gezelschap en de titel van het album geven precies weer wat de lading dekt: met mandolines wordt 'Houtekiet' van Gerard Walschap verklankt. Duidelijker kan niet. Laten we na het beluisteren van dit knappe werkstuk hopen dat deze muziek er mee helpt voor zorgen dat de roman van Walschap van de literaire vergetelheid gered wordt.

‘Houtekiet’ is dus een volledig instrumentale cd geworden met de mandoline op de voorgrond. Voor teksten grijp je maar naar de schitterende, gelijknamige klassieker, zullen de kwartetleden gedacht hebben. En gelijk hebben ze!

"Alleen maar mandolines?" horen wij jullie al grommen. Hoe eentonig moet dan niet zijn! Wel nee, net zoals in het boek levendige episodes vol dynamische levenslust en haast ongebreideld optimisme zich afwisselen met meer sombere passages van weemoed, weerstand en onbegrip, alterneren ook op ‘Houtekiet’ vrolijke en erg ritmische deuntjes – luister naar Zinnedans en Hoorndrager – met rustigere en of zelfs iets donkerdere klanken. Zondaar Illustreert dat. Het korte Deps klinkt zelfs idyllisch en Menuetto walst na beluistering heerlijk ad libitum in ons hoofd verder. Af en toe dragen de nummers een licht renaissancistisch sfeertje: in Haspeldans zagen we in onze fantasie de mensen uit Deps zelfs aarzelend een pavane wagen.

Er wordt overigens heel rijk gemusiceerd. Vaak vergeet men zelfs de mandolines omdat ze ingebed worden in bredere soundscapes waarin ze zich ongestoord kunnen wentelen of zich zelfs zoals in Rozenland kunnen verstoppen. Hemellied is daarvan een hemels geslaagd voorbeeld. Of Houtekiet, het slotnummer waarbij de machtige klank van het orgel het stilaan overneemt van de verdwijnende mandolines. Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk een orgelpunt.

De knappe mandolines op deze instrumentale cd verschaffen niet alleen exquis luistergenot, ze zetten de luisteraar meer dan waarschijnlijk aan om 'Houtekiet', de fictionele inspiratiebron van deze plaat, opnieuw open te slaan en te verslinden, natuurlijk met deze muziek op achtergrond.

26 mei 2022
Frank Tubex