Declan McKenna - Een glitterige rockster

Botanique, 10 oktober 2017

Declan McKenna is achtien jaar, werd opgenomen in de BBC sound of 2017-lijst en heeft glitter als handelsmerk. We geven toe: dat klinkt als het zoveelste marketingproduct dat geld moet slaan uit vijftienjarige meisjes. En we gaan ook niet beweren dat hij dat niet doet, maar alvorens u dit artikel onverbiddelijk wegklikt, willen we u geruststellen: Declan McKenna is niet de zoveelste Years & Years.

Declan is meer en beter dan dat. Dat viel ons reeds op toen we de band voor de eerste keer zagen als voorprogramma van Blossoms. We kregen een bijzonder zwakke set van Blossoms, maar dat voorprogramma bleef hangen. Vanwege het onuitputtelijke enthousiasme dat de band bracht, maar ook vanwege een opvallend professionele sound.

Het is een catchy en aanstekelijke conceptband die vanzelfsprekend commercieel aanslaat, maar het concept is gecreëerd door Declan zelf en niet door een marketingteam met zeven verschillende co-writers. Hij is bij Columbia Records natuurlijk fantastisch omringd, maar wat Declan McKenna zo uniek maakt, is toch vooral dat hij voor zijn jonge leeftijd een fantastisch goede songwriter is.

Dat Brazil een protestsong tegen Sepp Blatter is en dat Declan McKenna vijftien jaar was toen hij dat nummer schreef, heeft u intussen wellicht al gelezen, maar ook als we ons verder verdiepen in zijn debuutplaat, merken we dat er achter die catchy melodieën zo vaak belangrijke en zware teksten verschuild zitten. Teksten die je niet meteen zou verwachten van een achttienjarige. Vooral het feit dat McKenna te jong was om te stemmen in een Brexit-tijdperk, is een thema dat vaak terugkomt. En als je weet dat Paracetamol een nummer is over een transgender, die door haar moeder in bekeringstherapie werd gedwongen en uiteindelijk zelfmoord pleegde, luister je toch naar de zin “So tell me what's in your mind / And don't forget your paracetamol smile”.

Declan meent wat hij schrijft en hij kan ook live die emotie brengen. We hadden onze verwachtingen niet superhoog gesteld voor een jonge pophype op zijn eerste headlinetour, maar de band was ambitieus en zag het groot. Na een hele set opgewekt over het podium te dartelen was er geen enkele boxenconstructie waar Declan McKenna niet was opgekropen. En wat is er nu mooier dan een achttienjarige knul die zich een rockster waant? Bij vlagen zagen we zelfs een Liam Gallagher-blik in zijn ogen en tijdens bisnummer Listen To Your Friends leek het of we bij Car Seat Headrest stonden.

Wij zagen één van leukste en levendigste concerten in lange tijd. Declan McKenna heeft het talent en de omkadering om een heel groot artiest te worden. 

12 oktober 2017
Jorik Antonissen