Charlotte Gainsbourg - Onderkoelde schoonheid

De Roma, 14 december 2018

Zeggen dat Charlotte Gainsbourg een laatbloeier is, gaat niet op. Ze nam op haar vijftiende immers al haar eerste plaat op, samen met haar legendarische vader. Toch hebben we daarna meer dan twintig jaar moeten wachten op ‘5:55’, het album waarop ze haar eigen stem vond. Sindsdien timmert ze gestaag aan de weg, en in 2017 bracht ze met ‘Rest’ één van de - naar onze bescheiden mening - beste platen van het jaar uit.

In de Roma werd Charlotte omringd door verlichte kaders, en muzikanten die allemaal in zwarte broek en wit shirt gehuld waren, net als zijzelf. De geluidsbrij die we tijdens Lying With You geserveerd kregen, was al wat opgehelderd tijdens Ring-a-Ring O’Roses, en vanaf I’m A Lie konden we van een smetteloos concert genieten.

Gainsbourg kwam enigszins schuchter over, en liet vooral de nummers zelf spreken. Gezien haar recentste plaat de dood als onderwerp behandelt, had de avond een donker randje, maar dan op hoogst gestyleerde wijze. Les Crocodiles werd opgedragen aan Kate, haar halfzus die vorig jaar uit het leven stapte.

Ook vader Serge werd herdacht: eerst met Charlotte For Ever, het nummer dat hij schreef voor Charlottes eerste plaat, en later op de avond met Lemon Incest, het duet dat de twee opnamen toen Charlotte twaalf was.

Er passeerden nog covers de revue: zowel Bombs Away (Eels), My Lost Lenore (Tristania), als Runaway van Kanye West werden onder handen genomen. Gainsbourg maakte ze zich helemaal eigen, met als resultaat dat ze geenszins uit de toon vielen in de set.

Halfweg de show kregen we een lang uitgesponnen versie van Deadly Valentine voorgeschoteld. De hele zaal ging aan het wiegen, en niemand kon ontkennen wat een ijzersterke song dit is. Het meanderende Rest schakelde een versnelling lager, en verstilde de Roma met haar onderkoelde schoonheid.

De reguliere set werd afgesloten met het meesterlijke The Songs That We Sing van op ‘5:55’, en Such A Remarkable Day, de single die eerder deze week uitkwam. In de bisrondes zong Gainsbourg de covers van Kanye en Tristania, om te eindigen met een heerlijk Lemon Incest. Blij dat we erbij waren!

15 december 2018
Andreas Hooftman