Balthazar - Koortsdromen in Rusland

Morze Club, St. Petersburg, 18 september 2019

Balthazar</b> - Koortsdromen in Rusland

Bij daMusic gaan we ver voor onze muzikale landgenoten, en dat mag u deze keer vrij letterlijk nemen. Onze recensent die voor een half jaar in Sint-Petersburg verblijft, verslikte zich zowaar in zijn Smirnoff toen Zuckerbergs marketingplatform hem erop attent maakte dat Balthazar op slechts enkele kilometers van zijn voordeur zou neerstrijken voor de eerste van twee Russische shows in de Fever-tournée.  

“De bekendste Belgische gitaarband”, zo werd Balthazar door Ivan Urgant aangekondigd in de Russische talkshow 'Vecherniy Urgant'. Een beperkte kennis van het Russisch volstaat om te begrijpen dat de YouTube-reacties lovend waren en Rusland in zwijm viel voor de zwoele vertolking van I’m Never Gonna Let You Down Again (die u hier zelf kan bekijken).

Datzelfde gevoel kregen we de dag nadien in de Morze Club. Om even de situatie te schetsen: de Morze Club is vermoedelijk de enige plek in heel Sint-Petersburg waar iedereen Engels spreekt en James Blake door de boxen galmt in plaats van Artur Pirozhkov.

Balthazar serveerde de verwachte setlist waarbij de songs van 'Thin Walls' – tot onze verrassing de vermoedelijke Russische doorbraakplaat –  op het meeste gejuich ontvangen werden. Vraag ons niet waarom, maar Decency moet een soort lokale wereldhit zijn in de hoofden van de gemiddelde Morze Club-ganger.

Het enthousiasme was hoe dan ook terecht, want Balthazar verkeerde in topvorm. Jinte Deprez sloeg een heerlijk rauwe intro van Do Not Claim Them Anymore uit de gitaar en dolde met het publiek door met drie zorgvuldig ingestudeerde woordjes Russisch naar hun humeur te polsen: “как дела, хорошо [kak dela, khorosho / hoe gaat het met jullie?]”. De reactie mag gerust uitzinnig genoemd worden.

Maarten Devoldere op zijn beurt kon het niet laten om het publiek in te duiken en een Matt Berninger’tje te doen. Daarnaast had hij ook nog een grapje voorbereid: “Dit is het moment waarop jullie verzoeknummers mogen schreeuwen” - wij: “FIFTEEN FLOOOORS” – “We gaan dit zolang doen tot iemand Changes roept”. Helaas, wederom geen Fifteen Floors in de setlist. Blood Like Wine is na al die jaren gelukkig voldoende stevig vastgeroest als ultieme afsluiter en deed ons voldaan het Russische nachtleven induiken.

We kunnen finaal besluiten dat Balthazar nog steeds beter tot zijn recht komt in een kleinere zaal. “Kom na het concert eens dag zeggen bij de merchandise”. We zien het hen in een uitverkochte Lotto Arena niet meteen zeggen. 

Balthazar speelt op 17, 18 én 19 februari in het Koninklijk Circus te Brussel. Er zijn nog een paar tickets verkrijgbaar, dus snel zijn is de boodschap.

21 september 2019
Jorik Antonissen