Unwind - Kiezen kan... aan de drank- en eetstanden
Een poosje geleden kondigden we het nieuwe festival Unwind aan. Een festival met een heel eigen concept dat plaats vindt in het Openluchttheater Rivierenhof op 25 en 26 mei. Benieuwd naar wat we mogen verwachten, legden we organisator Marcus Deblaere op de rooster.
Een nieuw festival op poten zetten in tijden als deze, is dat geen risico?
Marcus Deblaere: Dat is sowieso altijd een risico. Maar als sector (en met de hele samenleving) moeten we na twee miserabele jaren vooruit. We moeten durven en het publiek fijne ervaringen blijven voorschotelen. Post-covid zijn er natuurlijk extra valkuilen te ontwijken, maar er liggen ook opportuniteiten. Het consumentenvertrouwen in onze sector wankelt nog steeds en het gedrag van de ticketkoper is veranderd: tickets worden erg dicht tegen de datum van het evenement gekocht, waardoor het moeilijk anticiperen is als organisator op vlak van budget, communicatie en zo. En er worden heel veel events gelanceerd. Maar daarnaast is de samenleving ook veranderd: de avontuurlijke muziekliefhebber wil wel eens iets nieuws uitproberen en een goed gepositioneerd, creatief idee vindt toch steeds de weg naar het doelpubliek. Al blijft het in deze tijden niet evident om te organiseren en extra opletten om de broek niet te scheuren. Te ambitieus uit de startblokken schieten is zeker niet aan de orde.
"Slow is more", is de slagzin van Unwind. Waarom koos je daarvoor?
We willen met Unwind een op-'t-gemak-sfeer creëren. Zonder gerush van het ene podium naar het andere. Een evenement, waarbij je naast kwalitatieve concerten ook tijd kunt nemen om verschillende culinaire hoogstandjes, craftsbieren, natuurwijnen en meer van dat lekkers te proeven. Relaxt. Maar Unwind wil wel meer zijn dan dat. Wat die meerwaarde dan net is, zul je moeten komen ontdekken. Het eerste slagzin-idee van Unwind was "Slowing down is radical", maar dat ontstond pré-covid, toen we allen nog constant meegesleurd werden in een niet aflatende ratrace. Door de lockdown-miserie raakte die slogan achterhaald, want onthaasten en even gas terug nemen is voor veel mensen echt wel een prioriteit geworden.
De eerste festivaldag staan er slechts drie artiesten op de affiche. Mogen we er van uitgaan dat er dan geen overlappingen zijn en dat die netjes na elkaar spelen? En is dat ook zo op donderdag?
Klopt. Op de meeste festivals geldt het motto "Kiezen is verliezen". Je kan soms slechts tien procent van alle acts op de affiche zien. Indien je meer wil, dan heb je tegen de avond een marathon in de benen. Unwind is overzichtelijker: kiezen kun je op Unwind ook, maar dan aan de bar of aan de foodstands. Op die manier leggen we de focus ook op de artiesten. Geen overlap, geen "gevecht" om de festivalbezoeker.
Naar welke act kijk je zelf het meest uit en waarom?
Allemaal! Dat antwoord zag je al van ver aankomen waarschijnlijk. Maar de prettig gestoorde soulgod Joel Culpepper en het ultra-dansbare, eclectische Yin Yin wil ik zeker niet missen.
Wat of wie moeten we zeker ontdekken op het festival en waarom?
Ik denk dat Neue Grafik Ensemble en Kit Sebastian voor de meeste bezoekers een ontdekking zullen zijn. Al wie tijdens hun concert voor het podium kan blijven staan zonder te shaken, trakteer ik er eentje aan de bar!
Dat is afgesproken! Hopelijk krijgen jullie een zomers weertje en vele dorstigen (zowel naar muziek als naar bier) over de vloer.
Info en tickets vind je nog steeds hier.