The Levellers - Als we iemands leven vorm hebben gegeven, zijn we in ons opzet geslaagd

Als we iemands leven vorm hebben gegeven, zijn we in ons opzet geslaagd

The Levellers bestaan ondertussen meer dan dertig jaar en stonden onlangs nog op Fonnefeesten. De band is een voorbeeld geweest voor velen en kruidde de folkinvloeden al in 1988 met een punkattitude. Ook anno 2019 blijkt dat nog altijd het geval te zijn. We hadden een gesprek met Jeremy 'Fez' Cunningham over heden, verleden en toekomst. De man werkte aan een mooi schilderij en vertelde ons dat dit zijn manier is om alle woede, frustratie en agressie in zijn hoofd kwijt te raken. Schilderkunst als meditatie dus.

The Levellers hebben een band met België. Daarover zegt Cunningham: "We komen graag naar België. Niet alleen worden we steeds goed ontvangen - er is natuurlijk het Belgische bier - we zijn ook zot van de Lokerse paardenworsten". We wilden ook weten wat hij hoopt dat de fans meenemen van een Levellers-concert. "We willen vooral dat de mensen zich amuseren, maar als ze de boodschap meteen ook begrijpen en er iets uit leren, is dat mooi meegenomen. We maken muziek om op te dansen, maar willen tegelijk ook een statement maken."

BREXIT

Het is brandend actueel, de Brexit. Cunningham ziet die helemaal niet zitten: "Wij zijn tegen. We hebben een historische connectie met Europa. Veel mensen komen nooit buiten het Verenigd Koninkrijk en zien dan ook niet hoe het er in de rest van Europa echt aan toe gaat, waardoor ze daarvan een verkeerd beeld krijgen. Want in veel landen loopt het even goed of zelfs beter dan in Groot-Brittanië. We hebben Europa trouwens nodig. Met de Brexit lijkt de connectie met Amerika meer de nadruk te krijgen. En daar kan ik me niet in vinden."

In het verleden werkte de band al samen met artiesten als Joe Strummer en Frank Turner. Shane MAcGowan zou daar helemaal niet tussen misstaan hebben. Maar dat lijkt er voorlopig tochniet van te komen: "Shane is eigenlijk een beetje met pensioen en is uit beeld verdwenen. Het ziet ernaar uit dat dat er dus niet zal van komen. Sommige artiesten, waarmee we dolgraag hadden samengewerkt, zijn inrtussen helaas overleden. De mooiste herinnering hebben we waarschijnlijk aan wat we met Joe Strummer hebben gedaan. Die man is voor ons dan ook een soort van God. Als er nog een artiest is waarmee ik graag zou werken, is het Neil Young."

OUDER WORDEN MET JE PUBLIEK

Ze zijn nu toch al een hele tijd aan de slag in de muziekbusiness. Dan bouw je je fanbase geleidelijk aan uit. Maar dat blijkt niet echt het geval te zijn. "We ondervinden dat er nog opvallend veel jongeren op de concerten afkomen. Uiteraard zijn er de fans, die samen met ons ouder zijn geworden, maar het is niet zo dat we enkel die fans aantrekken. Dat er ook nog jongeren voor ons kiezen, is een stimulans om door te gaan."

Of ze ook nu nog aan de slag zouden gaan als muzikant, ondanks de toch iets moeilijkere tijden, was ook iets wat we ons afvroegen. Het antwoord was kordaat: "Toch wel. Het is uiteraard allemaal veranderd. Vaak krijgen we het gevoel dat mensen worden geleefd door sociale media en alles daarom heen eerder dan dat die mensen diezelfde media gebruiken om te leven. Dat proberen wij alvast te vermijden. Wij gebruiken wel die middelen, maar zorgen ervoor dat we er niet door worden overheerst. Ook nu nog zouden wij willen uitgroeien tot een band die een statement durft maken, maar ook de mensen wil vermaken en doen feesten."

Voor nogal wat fans lijken The Levellers hun leven te hebben veranderd, niet alleen wat muziek betreft maar ook daarbuiten. "De wereld veranderen en iedereen overtuigen van onze bedoelingen is onmogelijk. Maar als we er als band in zijn geslaagd om iemand individueel te beïnvloede of daadwerkelijk een leidraad te bieden voor iemands leven, dan zijn we in ons opzet geslaagd."

"Voor ons was dat Joe Strummer en The Clash. Bij het schrijven van nummers komt de geest van Joe zelfs nu nog vaak opdagen. Het is leuk om weten dat ook wij op die manier mensen kunnen beïnvloeden door onze muziek. "

BEAUTIFUL DAY

Mensen zijn voorspelbaar: op concerten staan ze vaak te wachten op hits als Beautiful Day. Dat moet toch zo stilaan resulteren in een soort van haat/liefde-verhouding. "Om eerlijk te zijn: we hebben het lang niet willen spelen. We waren eigenzinnig en wilden alleen spelen waar we zelf zin in hadden, maar de fans willen het en het is natuurlijk één van onze topsongs."

"Zeker op een festival willen we de hits te brengen, omdat je dan voor een ruimer publiek speelt. Dat is nu eenmaal zo en we hebben ons daar met het ouder worden bij neergelegd."

NIEUWE PLAAT IN 2020

Op Fonnefeesten werden ook twee nieuwe songs ten berde gebracht. En dus mag er worden uitgekeken naar een nieuwe plaat. "Fonnefeesten is ons laatste concert in Europa. We komen nog terug naar België, maar na dit optreden gaan we een paar concerten in Engeland doen om ons dan volop te focussen op die nieuwe plaat. Die komt er in 2020."

Dat ze doorgaan, is alvast goed nieuws. En een einde lijkt voorlopig niet eens in zicht. "We hopen nog veel jaren door te gaan zoals we nu bezig zijn. We voelen aan dat het publiek dat nog steeds ziet zitten en we voelen ons ook als band zeer goed in ons vel. Mensen inspireren met onze muziek is nog een mooie doelstelling voor we sterven."

11 augustus 2019
Erik Van Damme