Sentimental - Het is belangrijk om een persoonlijke relatie met artiesten op te bouwen

Het is belangrijk om een persoonlijke relatie met artiesten op te bouwen

Meestal werken ze achter de schermen, maar voor de Week van de Belgische Muziek wilden wij absoluut een aantal Belgische labels onder het voetlicht brengen. 

Kan je jezelf even voorstellen?

Wij zijn Hart Cornelis (gitarist Sunflower), Fenne Kuppens (zangeres Whispering Sons) en Kobe Lijnen (gitarist Whispering Sons). Alles wat we doen gebeurt in samenspraak met elkaar: welke releases we doen, hoe we die in de kijker willen zetten en op welke manier we als label willen groeien. Maar daarnaast heeft natuurlijk iedereen eigen taken. Terwijl Kobe meer bezig is met de distributie en het financiële aspect, focussen Fenne en Hart op het artistieke gedeelte en de promotie ervan. Omdat we bovendien alles zelf doen en altijd vertrekken vanuit eigen ervaringen, is het vooral een heel interessante leerschool en blijft het op elk moment spannend.

Kan je je label toelichten?

Sentimental Records

Kobe en ik wilden vanuit onze ervaring bij Whispering Sons en de scene, waarin we ons toen bevonden, al langer graag een label opstarten. En onder het motto van: "Gewoon doen en we zien wel waar het uitkomt", zijn we eraan begonnen. Onze eerste release was de Amerikaanse band Second Still. We brachten het titelloze debuutalbum uit op cassette in 2017.

We zijn ons daarna eigenlijk snel beginnen toespitsen op het Belgische muzieklandschap. Met de eerste ep van Fornet als onze derde release, merkten we dat er rondom ons genoeg te beleven was. Omdat we ook altijd een breder platform willen bieden voor onze bands - door te helpen met bookings of mee na te denken over hun traject - was het voor ons ook belangrijk om een persoonlijke relatie met de artiesten te kunnen opbouwen.

En dat is nog steeds wat we nu proberen te doen. Met bands als El Yunque, Rumours, Lucas Schreel, Crowd Of Chairs, etc. proberen we ook diverser te gaan in sound dan dat we oorspronkelijk zijn begonnen. Een donker en melancholisch gevoel zal zeker altijd geassocieerd blijven met ons label, maar dat is nu eenmaal ook de muziek die we zelf goed vinden.

Ondertussen brachten we ook twee mixtapes uit, waarop we onze favoriete Belgische artiesten verzamelden. Een paar releases brachten we uit op vinyl. We organiseerden een aantal shows (of hadden toch die plannen tot corona er een stokje voor stak) en cureerden een podium op Absolutely Free Festival. Het is voor ons heel belangrijk om op een bredere manier aanwezig te zijn in het Belgische muzieklandschap.

Kan je vijf recente en/of toekomstige releases van het label aanstippen?

Ventilateur - 'A Soundtrack For Happiness'

Een soundtrack van een jazz-trio, why not! We proberen nooit vastgepind te blijven op bepaalde genres of verwachtingen.

Teen Creeps - 'Forever'

De tweede plaat van Teen Creeps is uitgekomen op PIAS. En wij brachten die plaat uit op cassette. Het is leuk om een cassette als alternatief aan te bieden bij bands die we zelf heel leuk vinden.

Various - 'A sentimental Mixtape #2'

Onze tweede mixtape ging nog iets breder dan de eerste. Omdat we over het algemeen maar een beperkt aantal artiesten kunnen uitbrengen, kunnen we met een mixtape ook eens samenwerken met andere bands waar we fan van zijn, ook al zitten ze bij een ander label.

Lucas Schreel - 'We're Never Afraid Of Getting Up Every Morning'

Een artiest die we hebben leren kennen door Bert Vliegen (de zanger van Teen Creeps en onze vaste partner voor de live sessies). Het is een release die op het eerste zicht niet in het rijtje thuis hoort, maar die ons breder heeft durven laten kijken in andere richtingen. Nog steeds vanuit het idee dat we gewoon uitbrengen wat we goed vinden!

Sunflower - 'The Spiders We Caught' en 'Ordinary Feelings'

Sunflower is een band die ons heel nauw aan het hart ligt. Ze zijn helaas dit jaar gestopt. Hart Cornelis, de gitarist van de band, is bovendien deel geworden van Sentimental als verantwoordelijke voor de live sessies (Sentimental Sessions). De eerste sessie, die we deden, was met Sunflower.

Wat is je favoriete, Belgische plaat (niet van je eigen label)?

'Zandoli' van Charlotte Adigéry vinden wij enorm goed. Of 'TBC' van Amatorski, ook één van onze favorieten.

Wat onderscheidt jullie label van het andere aanbod (Belgisch, internationaal)?

We zullen altijd sterk blijven vasthouden aan onze eigen principes en smaken. En ik hoop dat Sentimental daardoor ook een beetje een eigen identiteit heeft gekregen als label. Die identiteit willen we verder uitbouwen. We willen een kwalitatief label zijn, dat erbovenuit springt door de keuze van artiesten en de aanwezigheid in het Belgische muzieklandschap. Dat is ons streefdoel, en hopelijk kunnen we ons zo onderscheiden van de rest.

14 februari 2021
Patrick Van Gestel