Mintzkov - daFestival #2: Ik kan amper creëren de laatste weken

daFestival #2: Ik kan amper creëren de laatste weken

Mintzkov speelt in prime time (om 20u00) op zondag. Lies Lorquet legde intussen haar ziel bloot aangaande de folteringen van de lockdown in dit korte interview.

Hoe stellen jullie het in deze periode van quarantaine? Al (muzikaal) zotte dingen ondernomen? Welke?

Lies Lorquet: Na tien jaar nog eens akoestische gitaar spelen, dat doet pijn aan de vingers.

Tijd gehad om drie voetbreuken en een gebroken hand te laten genezen. Dat lukte niet door werken en repeteren te combineren. Dat zal het nuttigste zijn dat ik bereikt heb, gewoon rusten. Nu langzaamaan weer sporten.

Ik ben wel bezorgd om vrienden en familie...

Werken jullie intussen aan nieuwe songs? Zo ja, kan je daar al iets over zeggen?

Ik kan amper creëren de laatste weken. Concentreren is moeilijk. Alles duurt langer: lezen, nummers instuderen, filmen en opnemen voor sessies, gefocust sporten, het huishouden. Zelfs een gewoon gesprek voeren of een interview zoals dit is niet vanzelfsprekend. Ik vermoed dat veel mensen zich zo voelen.

Hopelijk kan Philip zich wel nuttig met muziek bezighouden. Ik kijk ernaar uit om met drie aan nieuwe nummers te werken. Niet op afstand, maar in ons repetitiekot (dat uiteraard verplicht gesloten is tot nader order). Ik hoop ook dat Min Chul veel kan drummen of drumles geven aan zijn dochters. Of gewoon ontspannend niets doen.

Hoe hard komt deze crisis aan? Financieel? Commercieel? Persoonlijk

Financieel: hard! We zijn onze jobs kwijt, jobs die we deden om muziek te kunnen maken. Het is moeilijk om te aanvaarden dat er nog heel lang onzekerheid zal zijn.

Met de band: we hadden gepland om veel zomerfestivals te spelen na vijf jaar, collega-muzikanten aan het werk zien, babbeltjes te doen met hen, vrienden, organisatoren en fans.

Commercieel: de lp- en cd-versie van onze plaat zijn enkel online te bestellen, (Bilbo en Mister T). Het had fijn geweest om nog eens in een gewone platenwinkel te koop te zijn met onze nieuwe plaat. Een plaat is een investering van jaren werk en uiteraard ook centen. Dat de lancering van 'Oh Paradise' in rook opgaat, is jammer. Naar de shows in AB, Trix en Het Depot om het album te presenteren keken we enorm uit. Die shows zijn nu naar september verplaatst.

Persoonlijk: niet ok, maar dankbaar voor de mensen rond mij.

Zijn er al plannen voor nadien? Zo ja, welke?

Doorgaan!

Van wie zouden jullie graag een inhouse-concert zien? Belgisch? Internationaal?

Qua bands, niet echt een wensdroom. Ik hoop dat de collega's ok zijn in hun huis.

Wat ik graag online volg (maar niet aan deelneem) zijn de Listening Parties van bijvoorbeeld Tim Burgess. Je beluistert vanop afstand samen hetzelfde album. Fans en artiesten zoals The Breeders of Roisin Murphy geven commentaar en inside information. Leuk om op deze manier meer te weten te komen over je lievelingsalbums. (#TimsTwitterListeningParty)

Dansen op online dj-sessies helpt om stoom af te blazen. Zolang de politie maar niet meer langskomt.

Foto: Davy De Pauw

8 mei 2020
Patrick Van den Troost