Kutschurft - Kutschurft ... een trauma nabij!

Een buitenbeentje in de muziekwereld kan je Kutschurft wel noemen. Deze Nederlandse vuilbekken hebben er een sport van gemaakt om ’s lands meest eetlust bedervende band te worden en die titel te behouden.  De weinige info die over dit gezelschap te vinden is laat nogal wat vragen open, dus was het hoog tijd om enkele dingen op te klaren. Dr. Schurvt wist ons te voorzien van een ongezellige repliek.

Wat iedereen wel wil weten, hoe is het eigenlijk allemaal begonnen met Kutschurft? Was het een doodernstig project of gewoon een uit de hand gelopen cafégrap?

Watte, gaan we schelden??!!!! Jij bent zelf een uit de hand gelopen cafégrap, dropveter!! Hier in Utrecht is er geen café meer te vinden waar wij nog naar binnen mogen! Zien wij er zo grappig uit soms, hm? Denk je dat wij het voor de lol doen? Dat we die pakkies en maskers in een feestwinkel hebben gekocht of zo? Kutschurft is niet zomaar een lollig bandje, maar een missie en een levensstijl. Van onze biografie is geen woord gelogen, onze teksten zijn uit het leven gegrepen en alles wat wij in interviews vertellen is altijd waar!! Rannz, Zmegma, Puzroggel en ik hebben deze band opgericht toen we elkaar tegenkwamen in het Pieter Baan Centrum met als doel de meest mensonterende takkeherrie in de geschiedenis van de homo sapiens te maken. Korter door de bocht en harder dan de rest. Tegen ons alle vier lopen internationale opsporingsbevelen en we zijn steek, slag, stoot en vuurwapen gevaarlijk. Dat je het even weet! Ga je soms ook aan de Hell’s Angels vragen of ze echt een criminele organisatie zijn of gewoon de plaatselijke brommervereniging?    

Dat is duidelijk een dood spoor. Iets totaal anders dan maar. Voel je je niet beperkt door teksten in het Nederlands te schrijven? Want dat is toch meteen een sterke beperking van je publiek, niet?

Nee, helemaal niet. Ik voel me juist een stuk vrijer in het Nederlands. Het klinkt een stuk directer en smakelozer. Bovendien kan er voor de (Nederlandse) luisteraar zo geen twijfel meer over bestaan waar we het over hebben. Zelfs als je nooit verder bent gekomen dan een veterstrikdiploma en de cognitieve vermogens hebt van een dooie mossel, dan nog is Kutschurft je ding. Niks geen diepgaand geleuter, maar oppervlakkigheid vanuit het hart. Haha. En bovendien; er zijn pakweg 17 miljoen Nederlanders en dan reken ik Vlaanderen, Zuid-Afrika, Suriname, Aruba, Sint-Maarten en Curaçao nog niet eens mee. Ik zie geen enkele belemmering voor een eventuele wereldtournee. 

 

Hoe reageren de mensen meestal op een –toch wel taboedoorbrekende- groep zoals Kutschurft?

Nou de bergen aanklachten, bedreigingen, dagvaardingen, massale demonstraties, kamervragen, excommunicaties en paardenhoofden in onze bedden daargelaten … in één woord: hartverwarmend! Kijk, ik ben van mening dat er in ieder mens wel ergens diep van binnen een perverse vuns huist. En Kutschurft neemt die vuns voor je mee uit wandelen en laat ‘m af en toe eens lekker buitenspelen. Veel mensen blijken daar behoefte aan te hebben. Sterker nog, het is een gat in de markt! Het is alleen jammer dat sommige mensen hun innerlijke viespeuk nog niet durven te aanvaarden. En dus vinden ze ons smakeloos, grof en ongepast. Ik zou willen zeggen; kijk jezelf in de spiegel eens diep in de ogen en zie de waanzin vrolijk terug zwaaien. Gompie, wat wordt ik filosofisch ineens …  

 

En wat vinden je ouders er van?

 

Goede vraag! Ik heb eerlijk gezegd geen idee, maar ik weet wel uit betrouwbare bron dat jouw moeder een die-hard Kutschurft fan is …Stel dat je één nummer mag uitkiezen om te coveren, welke song zou het dan zijn en waarom juist die?

Zodra het nummer klaar is, sturen we ‘m op. Tjeezis, wat een lastige vraag … persoonlijk zou ik denken aan ‘Una Paloma Blanca’ van de George Baker Selection. Hollandse glorie in den top en volslagen belachelijk! Om hard over je nek te gaan en juist dat gevoel zoeken wij. Bovendien zit er met een zwaar ronkende gitaar, een smerige bas en een paar strategisch geplaatste blastbeats best een lekker geschift nummertje in. Alleen de tekst nog even aanpassen, maar daar ben ik ook niet zo bang voor.

 En met welke artiest zou je om geen geld ter wereld het podium willen delen?

Nou, wij zijn niet vies van een paar extra knaken, dus eigenlijk willen wij best met iedereen op een podium staan. Wij zijn niet zo kieskeurig, als er maar betaald wordt. Dus Gerard Joling, Henk Wijngaard, Vader Abraham, Ellie en Rikkert, K3 (vooral K3 hahaha): wij wachten op een telefoontje!Als afsluiter nog even polsen naar de toekomstplannen van Kutschurft. Wat valt nog binnen de ambitie van de band? Meer cd’s, meer optredens, … of zijn er nieuwe dingen op komst?

 

Nou ons eerste nieuwe wapenfeit zal een exclusieve Kutschurft kussensloop zijn die binnenkort via onze site te bestellen is. Verder hopen we in de loop van dit jaar te beginnen met de opnames van onze volgende langspeler, getiteld ‘Van Harte Geëxecuteerd’. Alle nummers liggen al klaar, dus we kunnen de zaak zo op de band lazeren. Daarnaast hopen we uiteraard ook weer veel de boer op de te gaan langs ’s herenwegen. Ons eerste buitenlandse optreden (wat nou, beperkt door Nederlandse teksten?) zal ergens in september in Oostende plaatsvinden. En er liggen nog een hele hoop ideeën voor Kutschurft in de koelkast zoals een videoclip, een akoestische theatertournee en een grindcore opera. Uiteraard houden wij de natie op de hoogte van onze vorderingen op onze website. Tot die tijd, blijf vies! Scabia ad Vaginum Caput Mundi! 

 Na al dit geleuter voelen we ons verrijkt met kennis, maar hebben we vooral nood aan een goede douche!

3 februari 2009
Pieter Van Wezemael