I Am Oak - Ik zie dit album als een live at home-album

Ik zie dit album als een live at home-album

I Am Oak komt op de valreep van dit rare jaar met een nieuwe plaat. Een dubbelalbum nog wel! En nog een speciaaltje ook. De titel 'Odd Seeds' verklapt dat al. Daarom schotelden we Thijs Kuijken een aantal vragen voor. 

I Am Oak bestaat dit jaar tien jaar, maar je had je die verjaardag waarschijnlijk anders voorgesteld?

Thijs Kuijken: I Am Oak bestaat al langer dan tien jaar, maar het eerste "officiële" album kwam inderdaad tien jaar geleden uit. Dat dit jaar zo zou lopen had niemand verwacht. Ik ben erg blij dat ik het jubileum in zekere zin toch kan vieren in de vorm van 'Odd Seeds'. Het album is een soort overzicht van grofweg het laatste decennium (iets meer) aan I Am Oak-liedjes. Op die manier is het naast een (home)studioalbum, een live album en een reworks-album, ook nog een soort overzichts- of jubileumalbum.

Je hebt je wel geamuseerd met het heropnemen van vijftig van je nummers. Zesentwintig daarvan kwamen op het dubbelalbum. Waarom net deze nummers?

De selectie was erg lastig. Alle vijftig nummers samen waren goed voor ongeveer twee uur en vijftien minuten aan muziek. Dat zou veel te veel geweest zijn voor een album. Bovendien vond ik niet alle nummers albumwaardig. Dus zou een selectie van kwaliteit boven kwantiteit het album ten goede komen.

Ik heb een Excelsheet gemaakt met alle nummers onder elkaar en heb dan een eerste selectie gemaakt met nummers die er zeker op moesten, nummers waar ik nog over twijfelde en nummers die sowieso af mochten vallen. De selectie was gebaseerd op algehele tevredenheid over de opname - ik wilde geen nummers opnieuw opnemen, het moest een document worden van de videoserie die ik gemaakt had en dus met enkel de audio die bij de video hoorde - de originaliteit van het nummer - voegt de nieuwe versie genoeg toe aan mijn oeuvre of staat het te dicht bij de originele versie? -  de balans van het album  - komen de verschillende instrumenten (akoestische gitaar, banjo, Casio, MicroKorg) goed verdeeld aan bod? -  en persoonlijke favorieten. En als laatste liet ik nog een klein beetje meewegen wat de reacties waren tijdens de videoserie.

Nadat ik mijn selectie terug had kunnen dringen tot dertig à vijfendertig nummers, liet ik een aantal vrienden ook een selectie maken en gaf ik de nummers die daarbij de meeste overlap hadden ook voorrang in het selectieproces. Dan ben ik van daaruit, na nog een hoop twijfel en een aantal herselecties, tot de uiteindelijke zesentwintig nummers gekomen die ik graag wilde delen.

Het aantal nummers is overigens ook gebaseerd op de totale speelduur. Die wilde ik graag tussen de zeventig en tachtig minuten hebben, wat zich goed en zonder kwaliteitsverlies laat vertalen naar vier kanten op vinyl.

Je bracht ook al twee singles uit de nieuwe plaat uit, maar de fans kenden die nummers al. Hoe reageerden ze op de nieuwe versies?

Ik zie het album als een soort (solo) live album. Een live at home-album in dit geval. Alle liedjes zijn live gespeeld als één enkele take zonder overdubs. Wat je ziet (in de video’s), is wat het is. Ik heb de liedjes teruggebracht tot de essentie. Hiervoor ben ik kriskras door mijn gehele oeuvre gegaan. Sommige luisteraars zullen al bekend zijn met sommige liedjes en voor sommige luisteraars zal (bijna) alles nieuw zijn. De liedjes waar de luisteraar eventueel al mee bekend is, zullen zowel fris als vertrouwd zijn en voor wie nog niet bekend is met I Am Oak, zal het een mooie introductie zijn tot de essentie van de band.

Waarom heb je de rest van de band niet betrokken bij het aanmeten van de nieuwe jasjes aan de nummers?

Dit project ontstond tijdens de (semi)lockdown in maart 2020, een periode waarin men werd opgeroepen om thuis te blijven, zo min mogelijk de deur uit te gaan en sociale contacten te vermijden. Een periode van “isolatie” (We hadden hier in Nederland geen totale lockdown. Dus er was geen sprake van totale isolatie. Zeer beperkt sociaal contact was mogelijk, maar er was natuurlijk toch een zekere isolatie – vandaar de aanhalingstekens). Na een paar weken van radiostilte wilde ik aan het eind van de maand maart weer even een teken van leven geven en dat resulteerde in een video waarin ik thuis één van mijn nummers live speelde. Dit heeft zich dan uiteindelijk de daaropvolgende vijftig dagen doorgezet met andere nummers uit mijn catalogus.

Het idee achter het project was om soloversies te maken van nummer uit mijn catalogus, die ik iedere dag in mijn eentje live kon uitvoeren. Gewoon thuis achter mijn bureau, in “isolatie” en in lijn met de situatie waar we ons allemaal in bevonden.

'Odd Seeds Pt. 2' sluit je af met een nieuw nummer, That's That. Is dat een nummer van de band of eerder een solonummer?

Daar zit voor mij geen onderscheid in. Het is een nummer van I Am Oak. Alle I Am Oak-nummers worden door mij geschreven en zijn daardoor tegelijkertijd solonummers en nummers van "de band I Am Oak".

De titel klinkt ook een beetje als een echte afsluiter. Je draagt I Am Oak toch niet ten grave?

Nee hoor, I Am Oak blijft in leven. Het is slechts de afsluiter van de serie, het album en de periode waarin de serie opgenomen was. Het lied reflecteert ook op een persoonlijk verlies gedurende die periode. Die gebeurtenis wilde ik graag nog onderdeel laten zijn van de serie liedjes, omdat het ook onderdeel van die periode was geworden. Vandaar een nieuw lied als afsluiter.

Wat zijn de plannen voor 2021?

Ik hoop dat we volgend jaar weer wat meer shows kunnen spelen. Wellicht ook weer in het buitenland. Zowel solo als met band. We hebben na de release van 'Osmosis' vrij weinig kunnen spelen. Dus het zou fijn zijn als we met de band die plaat nog een beetje live kunnen promoten. 'Odd Seeds' leent zich natuurlijk uitstekend om door middel van soloshows live te brengen.

Daarnaast ben ik de hele tijd ook af en aan bezig met het maken van nieuw materiaal. Daar ga ik volgend jaar sowieso mee door. Om volgend jaar alweer met een nieuwe release op de proppen te komen, is misschien wat veel, maar ik zal wel weer richting iets nieuws gaan werken. Hoe dat er uit komt te zien of gaat klinken, weet ik nog niet.

We zien wel wat er aan de horizon gloort voor I Am Oak. We delen alvast graag nog eens je nieuwste single, met de toepasselijke titel Horizon.

Foto: Martina Melchionno

17 december 2020
Marc Alenus